General 27 maig 2022

La cooperació municipalista forma part d'una missió d'observació a les eleccions de Colòmbia

Representants de nou municipis catalans i tècnics del Fons Català de la Cooperació formen part de la Missió Catalana d’Observació Electoral. Aquesta delegació transversal formada per 36 persones entre càrrecs electes i representants d’entitats socials supervisarà el bon desenvolupament de les eleccions presidencials del país d’Amèrica del Sud que es faran aquest diumenge 29 de maig. Els comicis es preveu que tindran un impacte crucial per al futur de la implementació de l’Acord de Pau al país.

L’observació no es limitarà només a Bogotà, capital del país, sinó que es dividirà en diversos grups que es desplegaran en diversos municipis de diferents territoris: Santander de Quilichao (Nord del Cauca), Buenaventura (Valle del Cauca), Cantagallo i San Pablo (Sud de Bolívar a la regió de Magdalena Medio) i Apartadó i Turbo (Antioquia a la regió d’Urabá). Les zones on actuarà la missió s’han determinat en funció dels territoris que presenten un risc consolidat per factors com la violència o d’indicis de frau electoral.

Els comicis poden marcar un punt d’inflexió cap al compromís polític amb la implementació de l’Acord de Pau i la defensa dels drets humans al país. L’actual context social i polític que viu Colòmbia fa que el risc de frau electoral sigui molt alt.

Gustavo Petro, el candidat de l’esquerra, lidera tots els sondejos amb prop del 40% en intenció de vot, però per ara no aconseguiria obtenir la majoria absoluta i guanyar en primera volta. Federico Gutiérrez, candidat de la dreta, ek segueix des de lluny, estancat en un 24% dels vots. El tercer lloc l’ocupa Rodolfo Hernández, amb el 18%, i en el quart lloc és per a Sergio Fajardo amb un 5%.

COMPROMÍS DEL MUNICIPALISME CATALÀ AMB COLÒMBIA

La missió està coordinada per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i està formada per tres diputades del Parlament de Catalunya, una del Congrés de Diputats, divuit representants de les entitats que formen part de la taula, dos tècnics de la Taula, les 3 persones que coordinen el projecte i els representants municipalistes.

En formaran part, Maria Petra Jiménez, Tinent d’Alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Gemma Aristoy, regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat, Beth Mejan, tècnica de l’Ajuntament de Sant Cugat; Clara Quirante, regidora de l’Ajuntament de Castelldefels; Lourdes Carrera, tècnica de l’Ajuntament de Castelldefels; Rosa Maria Sanz, tècnica de l’Ajuntament de Castelldefels; Jordi Manils, vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Oriental i regidor de l’Ajuntament de Montmeló; Magalí Miracle, Consellera Comarcal del Vallès Oriental i primera tinenta d’Alcalde de l’Ajuntament de Sant Celoni i Carme Barbany, tècnica de l’Ajuntament de Granollers i coordinadora de la xarxa Mayors for Peace.

La representació del Fons Català estarà encapçalada per David Minoves, director de l’ens i Toni Borrell i Irene Zarza de l’equip tècnic.