General 3 març 2023

La Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí organitza un viatge als campaments de Tindouf

Del 3 al 7 de març es farà un viatge als campaments de persones refugiades sahrauís de Tindouf (Algèria) encapçalat per la Coordinadora Catalata d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS). La delegació estarà formada per 16 persones en representació de: municipis membres de la CCASPS (Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Rubí, Caldes de Montbui i Sabadell), l’Intergrup del Sàhara del Parlament de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, la Federació ACAPS, i l’Agència Catalana de Notícies.  

El viatge ha de servir per a generar un coneixement de la realitat actual als campaments de persones refugiades de Tindouf, amb els canvis produïts des de 2020 i, especialment, a partir del trencament de l’alto el foc el mes de novembre de 2020. 

Els principals objectius de la missió són reforçar els llaços entre les institucions de Catalunya i de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), posicionar el conflicte del Sàhara Occidental a l’agenda política i mediàtica, identificar possibles línies de col·laboració enre Catalunya i el poble sahrauí, i reunir tota la informació necesària per a l’elaboració d’un informe que serveixi per impulsar iniciatives parlamentàries que s’elevin a les instàncies oportunes tan nacionals, com estatals i internacionals.  

L’agenda del viatge inclou reunions amb autoritats de la RASD (president de la República i Secretari general del Front Polisario, governadora de la Wilaia d’Auserd, ministre de Salut Pública i ministra de Cooperació, entre d’altres), trobades amb organitzacions com la Mitja Lluna Roja o l’Associació Sahrauí de Víctimes de Mines, i una visita a l’Hospital Nacional de Rabouni.  

Aquest viatge coincideix amb la publicació de les dades d’una enquesta ciutadana encarregada pel Fons Català amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació, que recolzen l’estratègia d’establir lligams sòlids entre Catalunya i la RASD. Els resultats mostren que el 78% de les persones que coneixen el conflicte del Sàhara Occidental estan a favor de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí, i el 76% creu que l’Estat espanyol hauria de donar suport a la celebració d’aquest referèndum.