General 25 agost 2020

La tempesta Laura i l’huracà Marco provoquen importants afectacions a les illes del Carib

El pas de la tempesta Laura i l’huracà Marco per Puerto Rico, República Dominicana, Haití i Cuba ha provocat greus conseqüències en aquests territoris, deixant, de moment, més d’una desena de morts, milers de persones evacuades i reallotjades en centres d’acollida temporals i milions d’habitatges i comerços sense subministrament elèctric. Aquestes dues tempestes tropicals se sumen a les afectacions provocades per la Covid-19 en uns territoris que ja eren vulnerables social i econòmicament, esdevenint un gran desastre per a tota la seva població.

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) s’està fent un seguiment de la situació per saber si cal activar accions especials d’emergència davant d’aquest nou desastre natural i seguim atents a les demandes de les comunitats locals. Per les informacions que arriben una de les zones més afectades és el Sud-Est d’Haití, la comunitat de Cayes Jacmel, a la qual el fons acompanya des de fa anys a través de l’entitat local ASSHLA. Aquesta comunitat ja havia patit greus conseqüències derivades de l’arribada de la pandèmia a la zona, per aquest motiu, l’entitat participa en la campanya “Món Local Covid-19”, amb un programa de lluita contra la pandèmia que, en aquests moments, s’enfronta a encara més dificultats per poder tirar endavant.

A Haití, la tempesta Laura va passar el passat diumenge i dilluns, provocant grans pluges, fortes ràfegues de vent i crescudes de rius que han donat lloc a greus inundacions, especialment a 15 comunitats del Sud-Est, Nord-Est, Oest i Centre del país. Segons estimacions de l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA), més de 2 milions de persones poden veure’s afectades pel pas d’aquestes tempestes. A més, les crescudes dels rius han tallat diverses carreteres i vies de comunicació que impossibiliten la mobilitat. L’accés a hospitals és molt complicat i no hi poden arribar ni els treballadors sanitaris ni els recursos suficients per assistir les persones que ho necessitin. A la comunitat de Cayes Jacmel, al Sud-Est del país, la crescuda del riu ha provocat inundacions a tota la zona i milers de persones han perdut les seves cases i pertinences.

Cayes Jacmel després de la tempesta

Les tempestes Laura i Marco arriben a un país amb un context de crisi econòmica crònica, on el 65% de la seva població es troba sota el llindar de pobresa i el 25% en situació de pobresa extrema. Amb un teixit social esquinçat, el poble viu una emergència alimentària i de manca de saluribilitat, que s’ha vist agreujada aquests darrers mesos per l’emergència sanitària de la Covid-19. I que ara, un cop més, es veu colpejada pel pas de les tempestes que no fan més que empitjorar la situació dels seus habitants.

Però la temporada d’huracans i tempestes tropicals no ha fet més que començar, una temporada que segons pronostica l’Administració Nacional d’Oceans i Atmosfera dels Estats Units (NOAA) serà “especialment activa”. Es preveuen que aquest any tindran lloc entre 19 i 25 tempestes tropicals amb nom (amb vents de més de 65 km/h) de les quals entre 7 i 11 poden convertir-se en huracans. Aquestes previsions fan que aquesta temporada pugui suposar, si es compleixen, un rècord superant la del 2005, quan Katrina va provocar més de 1800 morts. Des del Fons Català seguirem alerta a com evoluciona les afectacions d’aquestes i altres tempestes i desastres naturals, i continuarem treballant per acompanyar i donar suport a les entitats locals que treballen les zones afectades, no només en el moment de l’emergència, sinó també en la seva reconstrucció i desenvolupament humà.

Fotografia principal: Jean Paul Saint Fleur Fotografia secundària: Andoo Lafond