General 22 març 2021

L'accés a l'aigua, un dret fonamental no garantit en molts racons del món

Hi ha gests rutinaris en el dia a dia del Nord que pels habitants del Sud poden ser una odissea impossible. Disposar d’aigua n’és un d’ells. Actualment, més d’un terç de la població mundial viu en països amb escassetat d’aigua i, lluny de reduir-se, aquesta xifra va en augment: s’espera que el número creixi a dos terços i s’estima que per a l’any 2030, 700 milions de persones podrien ser desplaçades per una escassetat intensa d’aigua. El Fons Català de Cooperació treballa des del seu naixement en diversos projectes en aquest àmbit. Gràcies a un d’aquests projectes, unes 1500 persones de 360 famílies de la comunitat de Wawa Bar (Nicaragua) podien disposar d’aigua amb un sistema de captació i aprofitament d’aigua de pluja. El novembre del 2020, però, els huracans Eta i Iota van arrasar construccions i amb elles les cisternes que tant havia acostat aconseguir. L’aigua s’emportava l’aigua. Tocava tornar a començar.

El 2015, l’alcaldia de Puerto Cabezas i l’ONG WaterAid, amb el suport del Fons Català, van decidir buscar una solució davant la greu problemàtica de manca d’aigua en aquesta comunitat miskita. Està situada en una zona aïllada, on cal accedir amb barca, i per la seva proximitat amb el mar “no hi ha aigua dolça. Tota és salobre“, explica Germana Fajardo, directora de WaterAid a Nicaragua. El 2016 es va iniciar el projecte que va permetre disposar de diferents sistemes i de 316 cisternes, ubicades a les teulades dels habitatges, la gran majoria d’ells de fusta. “És una bona solució perquè, amb més o menys intensitat, hi plou tot l’any” explica Max Rodríguez, tècnic de Wateraid a la zona. L’aigua de pluja té “qualitat i és apta pel consum humà”, expliquen Fajardo i Rodríguez, i gràcies a un sistema de filtres casolans de ceràmica s’eviten processos com la cloració o bullir l’aigua que “en canvien molt el gust”. Amb aquest sistema tancs de 4000 litres, els habitants de Wawa Bar deixaven el transport de garrafes per les quals pagaven un preu alt i donaven la benvinguda a l’aigua de boca. En l’època seca l’aigua només era per beure, però en l’època de pluja s’hi afegien altres usos com cuinar, rentar la roba…

Abans i després dels huracans

TORNAR A COMENÇAR

Però l’alcaldia de Puerto Cabezas, Wateraid i el Fons Català de Cooperació no han pogut tancar aquesta carpeta. El novembre del 2020, els huracans Eta i Iota devastaven aquesta agraïda comunitat indígena. “Amb el Iota podíem dir que el mar va entrar a Wawa Bar, una comunitat que està en una plana” explica Germana Fajardo. Les xifres són tan violentes com la força de l’huracà: només van quedar en peu 16 habitatges de les 380 construccions que hi havia al poble i de les 316 cisternes d’aigua, els tècnics de Wateraid creuen que se’n podran rehabilitar uns 70.

Tot i la desgràcia, els qui coneixen la comunitat de Wawa Bar en destaquen el seu optimisme autòcton. Moltes famílies han començat la reconstrucció dels seus habitatges amb els mateixos materials i amb l’esperança de tornar a tenir accés a aquella cisterna que els abastia d’aigua i que tant va trigar a arribar. “Molts construeixen la casa al mateix lloc” amb l’esperança “de tornar a tenir un sostre on poder recollir l’aigua de pluja per a la cisterna”.

Però els huracans i ciclons poden augmentar amb el canvi climàtic? “Si m’ho preguntes a mi, jo crec que sí. El tema és com es fa tot per readaptar-se a aquesta nova realitat” explica Germana Fajardo. Una solució seria fer habitatges amb materials molt més resistents, però això és molt difícil pel seu cost i per una població indígena “que viu de la pesca, fet que limita els seus ingressos”. Fajardo no creu que a curt termini calgui patir per una reducció de la pluviometria.

Dades relacionades amb aigua:

750 milions de persones al món no tenen aigua neta a prop de casa.

2.300 milions de persones no tenen un vàter decent.

Cada minut, un nounat mor a causa d’una infecció causada per la manca d’aigua segura i un entorn impur.

A tot el món, 1.700 milions de persones manquen d’accés a aigua potable i 3.300 no disposen de serveis de sanejament adequats.

Els problemes d’accés a l’aigua potable causen més de 3.350 milions de casos anuals de malalties.