General 30 març 2020

Les jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» en vídeo

El canal de Youtube del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) permet recuperar íntegrament les jornades «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» que es van fer l’11 de març a l’Espai Marfà de Girona i el 12 de març a Can Marfà de Mataró. Aquestes jornades de debat i reflexió suposen un punt d’inflexió perquè la cooperació al desenvolupament d’àmbit municipal integri aquestes variables en el seu àmbit d’actuació. D’aquestes sessions en va sortir un manifest «Les persones amb discapacitat i la cooperació al desenvolupament» que ha de ser una eina per a fer una acció inclusiva i accessible. Aquest manifest que va llegir el director del FCCD, David Minoves, aposta -entre d’altres- perquè la cooperació al desenvolupament municipalista aposti per a una integració real per evitar una «doble discriminació» i la situa com una prioritat ens els objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 fixats des de les Nacions Unides. Entre altres accions, el FCCD es compromet a involucrar organitzacions d’aquest àmbit, promoure la formació de professionals, entitats i organismes i proporcionar assistència i assessorament per la inclusió d’aquests col·lectius.

En la primera sessió feta a Girona es va fer l’acte d’inauguració que va comptar amb la intervenció del president del FCCD, Isidre Pineda; l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. En els diferents diàlegs i debats i intervenen Josep Maria Solé (Fundació Tutelar Support), Carles Campuzano (Dincat), María Consuelo Mendoza (ASOPEDI), Nadia Ghulam (activista i escriptora), Francesc Garreta (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), Rubén Dávila (Centro de Atención Psicosocial Bluefields), Guillem Humet (Comunitat Terapèutica del Maresme), María Ortiz (ASOPEDI), Hugo Andrino i Breda García ( TRANSICIONES), Jan Millastre (GERD), Álex Gálvez (TRANSICIONES), Álvaro González (FRATER-MASAY) i Xavi Ruiz (FCCD). Aquesta sessió va servir per presentar la creació d’una xarxa centreamericana de distribució i comercialització de components de cadires de rodes i material d’incontinència.

La segona sessió celebrada a Mataró la van obrir la regidora d’Igualtat i Participació de Mataró. Marisa Menchán i el director de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar. En la jornada hi van intervenir Valentí Agustí (Comunitat Terapèutica del Maresme), Salvador Bahía (Comunitat Terapèutica del Maresme), Rubén Dávila (Centro de Atención Psicosocial Bluefields), Joan Salló (Arep), Albert Gutiérrez (col·lectiu de teatre EPMA), Víctor Triminio (SILAIS-Estelí), Gabriel Cañete (Fundació el Maresme), Álvaro González (FRATER-MASAYA), Brenda García (TRANSICIONES), Álex Gálvez (TRANSICIONES), Jan Millastre (GERD), Álex Gálvez (TRANSICIONES).

La jornada «Cooperació, Salut Mental i Discapacitat» va quedar condicionada per la pandèmia del coronavirus fet que va obligar a substituir dos ponents inicialment anunciats. La jornada va ser possible gràcies al treball conjunt del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Girona, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Fundació Maresme per a Persones amb Discapacitats, del GERD- grup editor de la revista del discapacitat, la Comunitat Terapèutica del Maresme, el col·lectiu teatral EPMA i el Col·lectiu Ronda.

MÉS INFORMACIÓ

➡️ Manifest “Les persones amb discapacitat i la cooperació al desenvolupament” – CAT (clica aquí)

➡️ Manifest “Las personas con discapacidad y la cooperación al desarrollo” – ESP (clica aquí).