L'incendi del camp de refugiats de Moria, la punta de l'iceberg d'un dels grans problemes d'Europa
Un incendi ha cremat aquest dimecres el camp de persones refugiades de Moria, a l’illa de Lesbos (Grècia). En aquest camp, pensat per a 3000 persones, s’hi amunteguen 13.000 persones, 80 de les quals es trobaven en aïllament per la Covid-19. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) segueix mostrant la seva preocupació per la situació que es viu en els diferents camps repartits a les portes d’Europa i, en especial, per la dramàtica situació viscuda aquesta matinada al que hi ha Moria. Defensem la necessitat d’actuar i recordem a les autoritats europees la vulneració del dret al refugi.
El dret a refugi obliga a reubicar les persones migrants a tot Europa. El cas de Moria, i de tots els camps on es retenen a persones refugiades, és una visualització del retrocés de drets bàsics que es viu al continent. La cooperació municipalista de Catalunya exigeix mesures urgents i es compromet a treballar per revertir aquesta situació inhumana. L’incendi del camp de Moria té com a resultat, només en les primeres hores, milers de persones retingudes al ras, sense ni tan sols la tenda de campanya on fins ara vivien, i en ple brot de Covid-19.
Per això, dins les accions de les campanyes “Món Local Refugi” i “Món Local Covid-19”, el FCCD reforçarà l’acció d’assistència als camps de persones refugiades, davant la vulneració dels seus drets bàsics. Entre d’altres, a través de la Garriga Societat Civil, el FCCD treballa amb el Lesbos Legal Centre, entitat que ofereix a les persones refugiades el suport legal més bàsic que Grècia i la Unió Europea els hi nega. Aquesta associació independent, formada per diferents advocats, assisteix diàriament a persones sol·licitants d’asil.
El FCCD denuncia que els greus fets ocorreguts a Moria són només la punta de l’iceberg d’una situació que cal revertir immediatament per no agreujar, encara més, les diferències Nord-Sud. La crisi de refugi continua empitjorant a conseqüència dels conflictes i l’emergència climàtica, tot plegat agreujat amb la pandèmia de la Covid-19. Hi ha 79,5 milions les persones desplaçades forçosament, 26 milions de les quals han hagut de deixar el seu país, segons dades de les Nacions Unides. La situació viscuda aquesta matinada a Lesbos requereix una actuació d’urgència per part d’Europa. Visualitza que ja n’hi ha prou de repressió i de mirar cap a una altra banda. Les persones refugiades tenen noms i cognoms….però també uns drets humans bàsics que cal seguir defensant.