General 9 setembre 2020

L'incendi del camp de refugiats de Moria, la punta de l'iceberg d'un dels grans problemes d'Europa

Un incendi ha cremat aquest dimecres el camp de persones refugiades de Moria, a l’illa de Lesbos (Grècia). En aquest camp, pensat per a 3000 persones, s’hi amunteguen 13.000 persones, 80 de les quals es trobaven en aïllament per la Covid-19. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) segueix mostrant la seva preocupació per la situació que es viu en els diferents camps repartits a les portes d’Europa i, en especial, per la dramàtica situació viscuda aquesta matinada al que hi ha Moria. Defensem la necessitat d’actuar i recordem a les autoritats europees la vulneració del dret al refugi.

El dret a refugi obliga a reubicar les persones migrants a tot Europa. El cas de Moria, i de tots els camps on es retenen a persones refugiades, és una visualització del retrocés de drets bàsics que es viu al continent. La cooperació municipalista de Catalunya exigeix mesures urgents i es compromet a treballar per revertir aquesta situació inhumana. L’incendi del camp de Moria té com a resultat, només en les primeres hores, milers de persones retingudes al ras, sense ni tan sols la tenda de campanya on fins ara vivien, i en ple brot de Covid-19.

Per això, dins les accions de les campanyes “Món Local Refugi” i “Món Local Covid-19”, el FCCD reforçarà l’acció d’assistència als camps de persones refugiades, davant la vulneració dels seus drets bàsics. Entre d’altres, a través de la Garriga Societat Civil, el FCCD treballa amb el Lesbos Legal Centre, entitat que ofereix a les persones refugiades el suport legal més bàsic que Grècia i la Unió Europea els hi nega. Aquesta associació independent, formada per diferents advocats, assisteix diàriament a persones sol·licitants d’asil.

El FCCD denuncia que els greus fets ocorreguts a Moria són només la punta de l’iceberg d’una situació que cal revertir immediatament per no agreujar, encara més, les diferències Nord-Sud. La crisi de refugi continua empitjorant a conseqüència dels conflictes i l’emergència climàtica, tot plegat agreujat amb la pandèmia de la Covid-19. Hi ha 79,5 milions les persones desplaçades forçosament, 26 milions de les quals han hagut de deixar el seu país, segons dades de les Nacions Unides. La situació viscuda aquesta matinada a Lesbos requereix una actuació d’urgència per part d’Europa. Visualitza que ja n’hi ha prou de repressió i de mirar cap a una altra banda. Les persones refugiades tenen noms i cognoms….però també uns drets humans bàsics que cal seguir defensant.

Médicos Sin Fronteras – Moria: la vergüenza de Europa