General 28 maig 2021

Literatura, música, cinema i arts visuals de l'Àfrica: què ens estem perdent?

Amb motiu de la setmana d’Àfrica, el Fons Català ha col·laborat amb Wiriko per reunir en una llista algunes de les millors creacions africanes contemporànies. La cultura representa tot un poble i és escenari i altaveu de les seves inquietuds, per tant, per conèixer millor el continent tan gran i plural que és Àfrica, és indispensable apropar-se a les seves cultures.

Música

Quatre novetats discogràfiques que podeu seguir a la sèrie “Descoloniza tu iPod” creada per Wiriko a Spotify

1. Ballaké Sissoko – Djourou

2. Ami Yèrèwolo – AY

3. Jupiter & Okwess – Na Kozonga

4. Nahawa Doumbia – Kanawa

Literatura

1. Más allá de mi reino, de Yaa Gyasi (Ediciones Salamandra)

2. El mesías de Darfur, de Abdelaziz Báraka Sakin (Editorial Armaenia)

3. El bebé es mío, de Oyinkan Braithwaite (Ediciones Alpha Decay)

4. Estoy solo, de Beyrouk (Libros de las Malas Compañías)

Cinema

1. Morirás a los 20 Años (2020), d’Amjad Abu Alala

2. El padre de Nafi (2020) de Mamadou Dia (Senegal), guanyadora del Premi del Públic del FICAB (Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona), presseleccionada per representar a Senegal als Òscars.

3. Creació del centre Yennenga (2020), d’Alain Gomis

4. Farewell Amor (2020), Ekwa Msangi (EEUU-Tanzania) inclosa al Film Africa de Londres.

5. Dhakinyaro (2020), de Lula Ali Ismaël (Djibouti)

Arts visuals

1. Anyi N’Aga – Obina Obioma

L’artista nigerià pren les populars bosses de plàstic a quadres anomenades “Ghana must go” a l’Àfrica Occidental,que són un símbol de la migració a la regió, i les associa amb l’elegancia i l’empoderament en una sèrie fotogràfica que busca generar noves narratives sobre la migració. Obioma retrata dones vestides amb dissenys fet amb el teixit a quadres, que ell descriu com una fusió entre Àfrica i Occident. A les fotografies el teixit trascendeix i entra a formar part de l’espai físic per mostrar que les persones que migren no només porten les seves pertinences sinó que també aporten coneixement, experiència i cultura.

.

2. Nana Frimpong Oduro

Fotògraf ghanès que va començar a retratar amb un mòbil i sense recursos i que actualment està guanyant reconbeixement internacional. El jove s’inspira per les emocions i l’energia interior que s’amaga sota la superfície de les persones. El seu llenguatge visual és metafòric i simbòlic, i contraposa estats d’ànim i estats psicològics: amor i soledat, amistat i patiment, confiança i humilitat, gaudi i ansietat… El seu estil està centrat en les expressions facials, les mans i el gest.

.

3. Maxime Manga

Aquest artista afrofuturista de Camerún utilitza l’art com una eina per revisar el passat que ha conformat les identitats africanes i reinventar i reivindicar un futur propi pel continent. Les seves creacions estan plenes de contrastos i acostumen a contenir collages amb retrats i figures geomètriques de colors diversos de fons. Manga explica a Wiriko que la seva obra “es basa en l’experimentació, sempre estic provant noves tècniques que vaig aprenent i creo a partir de l’observació i de tot allò que m’inspira”.

.

4. Anjel (Boris Anje)

Creant un contrast visual entre cossos negres representats de manera realista i terrenys abstractes, carregats de logotips i de colors, el camerunès Anjel fa quadres d’art neopop que proporcionen informació sobre els seus elegants models, alhora que assenyala la influència generalitzada de la cultura de consum.

Actualment es pot veure la seva exposició “Afro Seduction” a la galeria OOA de Barcelona, amb la qual diu que vol posar en valor els cossos negres.

.