Lleida acull “Governs locals per la protecció dels drets humans”, l’últim acte del CICLE 0,7%
El dimecres 4 de desembre, el Cafè del Teatre de Lleida reunirà a representants de l’Associació Ndiatiguia, Sàhara Ponent, entre d’altres i diversos governs locals de la província, per tractar el rol dels municipis per garantir els drets humans arreu.
La implicació dels governs locals en la protecció dels drets humans protagonitzarà el tercer acte del CICLE 0,7%, una iniciativa emmarcada en la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per recuperar el 0,7% a l’agenda política i augmentar el compromís dels governs locals per la cooperació internacional per la justícia global.
En un moment d’auge de crisis globals i coincidint amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona per exigir el compromís de les administracions locals, i que a Lleida va tenir lloc a la Rambla Ferran, el pròxim dimecres 4 de desembre a les 18:30 h, el Cafè del Teatre de Lleida (Carrer de Roca Labrador, 2), acollirà l’últim l’esdeveniment del CICLE 0,7%. Aquest tancarà la programació de quatre actes a cadascuna de les províncies catalanes per aprofundir en alguns temes cabdals en el marc de la cooperació internacional i també per conèixer projectes concrets que es desenvolupen al territori.
Durant l’acte es presentarà l’estat actual de la cooperació municipalista a Catalunya i, concretament, en l’àrea de la província de Lleida.
En primer lloc hi haurà una benvinguda institucional de la mà de:
- Jordi Cuadras, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
- Sandra Marco, diputada d’Igualtat i Cooperació de la Diputació de Lleida
- Jackson Quiñónez, regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida
Per conèixer i aprofundir en experiències i projectes concrets, hi participaran:
- Nogay Ndiaye i Mir, representant de l’Associació Ndiatiguia
- Cristina Cristòfol Guerrero, presidenta de l’associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent (Sàhara Ponent)
- Cristina Saiz, impulsora de la plataforma 0,7% i ex responsable del Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida
- Núria Camps Miravet, experta en Dret Internacional Públic i vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida
Moderarà l’acte el periodista Oriol Bosch, de l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
Es tracta d’un acte obert a la ciutadania. Des del Fons Català es vol promoure la sensibilització ciutadana a través d’aquests esdeveniments, una oportunitat per conèixer de prop la tasca que fan els ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Una oportunitat per demanar-los que augmentin la inversió municipal per la justícia global: “una oportunitat per passar a l’acció”.
CICLE 0,7%: La cooperació municipalista arreu de Catalunya
El tret de sortida de la campanya es va fer amb primer acte del CICLE 0,7% a Barcelona el 12 de novembre, on institucions públiques i entitats van parlar sobre el rol de la cooperació municipalista en l’àmbit de la mobilitat digna i segura de les persones. A Tarragona, es va tractar la importància de la implicació municipalista relacionada amb el dret a l’aigua el 19 de novembre. El 26 de novembre, Girona va acollir l’acte centrat en la implicació dels governs locals en les migracions amb mirada feminista.
Tots els actes han posat sobre la taula la importància que tenen els governs locals a l’hora de treballar per la justícia global. Tota la informació està actualitzada a la pàgina web de la campanya www.passemalaccio07.org.
La campanya pel 0,7%: No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció.
L’objectiu de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” és tornar a situar el 0,7% a l’agenda política i a la consciència de la ciutadania i generar una reacció de compromís per tal d’augmentar la implicació dels governs locals d’arreu del territori per la cooperació internacional.
Per a fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions més enllà del CICLE 0,7%. Entre elles, hi ha la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per a generar sensibilització, com ara a la Plaça Sant Joan, de Lleida; un joc interactiu, vídeos i altres materials digitals recollits al web de la campanya.
A més, s’ha generat un formulari que permet recollir les mostres d’interès de la ciutadania per tal que l’ajuntament del seu municipi, consistori, consell comarcal, diputació i altres ens públics de proximitat augmentin el seu compromís per la cooperació internacional per la justícia global. Des del Fons Català, es presentaran els resultats als governs locals per incentivar la implicació i engegar converses de col·laboració.
Tots els materials estan treballats amb la col·laboració d’entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.