General 20 juny 2023

Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2023

Un any més, el Fons Català publica un manifest pel Dia Mundial de les Persones Refugiades amb l’objectiu de refermar el compromís del municipalisme solidari amb el refugi i l’acollida de totes aquelles persones que es veuen forçades a abandonar casa seva.

La guerra d’Ucraïna ha demostrat que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política. Per tant, des dels pobles i ciutats s’ha de treballar i s’ha d’incidir perquè aquest tractament sigui extensiu a tota la població refugiada, independentment del seu origen.  

Segons l’organització Ca-minando Fronteras, el 2022 van morir 2.390 persones intentant arribar a l’Estat espanyol, on la ruta canària és la més mortífera, amb 1.784 víctimes. De totes aquestes víctimes, els cossos del 91% no s’han pogut recuperar. . La manca de vies legals i segures obliga a aquestes persones a prendre rutes més arriscades i perilloses. 

Per altra banda, Síria fa 12 anys que viu en guerra, la qual cosa ha generat una crisi humanitària greu, actualment agreujada pels terratrèmols del passat 6 de febrer, que van impactar el nord-oest del país, el Kurdistan i el sud de Turquia. Aquesta emergència ha afectat de manera més severa milers de persones que ja s’havien desplaçat pel conflicte, que han perdut, de nou, la seva xarxa i casa seva.  

Tampoc no oblidem l’Afganistan, la frontera sud de Mèxic, Bangladesh, el Sahel… A més, cal tenir en compte totes les migracions ambientals fruit del canvi climàtic, i treballar per l’adaptació de les comunitats i la mitigació i la prevenció de desastres, ja que l’amenaça de l’emergència climàtica no farà més que augmentar.  
 
Davant la crisi enquistada del refugi, el municipalisme català ha de tenir un paper important en la lluita contra l’oblit i la discriminació. Per aquest motiu, el Fons Català ha activat una resposta immediata de suport a la població víctima dels terratrèmols al Kurdistan, Síria i Turquia, -continua treballant a l’Afganistan per assegurar l’educació de les noies que viuen sota el règim talibà, dona suport a projectes a Polònia i Ucraïna, participa en un projecte europeu per a la creació de corredors humanitaris des de Níger, té presència a la Frontera Sud de l’Estat espanyol, a les illes gregues, al corredor dels Balcans i a Mesoamèrica, a Tapachula, Mèxic, a la frontera sud amb projectes d’assessorament legal a persones en moviment…- I això és possible gràcies a la solidaritat i la implicació de tots aquells municipis que creuen en el canvi.

També gràcies a aquest suport, el Fons Català ha pogut activar la campanya de sensibilització “Siguem Refugi”, que compta amb la participació d’una vintena de municipis i que se centra a mostrar la realitat de la vida als camps formals i informals de persones refugiades del món, per no donar l’esquena a les crisis i necessitats oblidades. 

Ara i sempre, des del municipalisme català treballem perquè existeixin vies legals i segures que garanteixin la vida de la població en moviment, vingui d’on vingui, perquè el refugi és un dret i l’acollida digna una obligació.