General 22 març 2022

Moció conjunta de la CCASPS i la Federació ACAPS en suport al poble sahrauí

La setmana passada el govern espanyol va fer un canvi en la seva posició fins ara respecte el conflicte al Sàhara Occidental en donar suport al pla d’autonomia presentat pel Marroc l’any 2007. En una carta dirigida a Mohammed VI, el president del govern Pedro Sánchez va expressar aquesta nova postura que, més tard, va ratificar el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, en roda de premsa. Albares va assegurar que la proposta d’autonomia era la base “més seriosa, realista i creïble” per a la resolució del conflicte.

De manera que, amb aquest gir, el govern espanyol trenca el consens àmpliament consolidat sobre el conflicte, tant en el marc de Nacions Unides com entre les forces polítiques al Congrés dels Diputats, segons el qual la seva solució ha de passar per la lliure autodeterminació del poble sahrauí. La proposta d’autonomia confronta aquest principi d’autodeterminació, ja que, tal com es contempla als acords de pau signats l’any 1991 entre el Marroc i el Front Polisario, la via de resolució del conflicte és mitjançant la celebració d’un referèndum. El govern espanyol ha adoptat el nou posicionament en un moment especialment delicat a la regió, en mig de l’increment de la confrontació geopolítica al Magreb amb el trencament de relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc i amb la reobertura del conflicte armat al Sàhara Occidental des de novembre de 2020.

La decisió ve a agreujar un conflicte que s’arrossega des de fa quaranta-sis anys i arriba com a resposta al conflicte diplomàtic entre els regnes d’Espanya i del Marroc fruit de l’hospitalització a territori espanyol del president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i líder del Front Polisario, Brahim Gali, de setanta-tres anys, l’abril de 2021 “per raons estrictament humanitàries” segons el govern espanyol. Aquest fet va comportar que Rabat no impedís l’entrada a Ceuta de fins a 12.000 persones que es trobaven en territori marroquí, una frontera que habitualment s’encarrega de blindar la immigració per encàrrec de Madrid. En aquell moment, el Marroc ja va advertir que la situació de crisis entre els dos estats anava més enllà de l’acollida hospitalària i que reclamava un posicionament contundent per part del govern espanyol a favor de l’ocupació del Sàhara. Un pronunciament que finalment ha arribat.

El nou escenari no només perjudica els drets del poble sahrauí, sinó que ho fa a costa de perpetuar la vulneració dels drets de les persones migrants i refugiades amb l’externalització de les fronteres i de les polítiques migratòries. D’altra banda, el portaveu del secretari general de l’ONU ha recordat que el conflicte ha de resoldre’s “amb un compromís entre les parts i dins el procés polític facilitat per l’ONU”. L’Estat espanyol no pot ignorar aquest context i, d’acord amb la seva responsabilitat històrica amb el poble sahrauí, ha de treballar en favor del compliment de la legalitat internacional. En cap cas, el govern pot negociar ni qüestionar el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i, per tant, donar suport a un pla com el d’autonomia que qüestiona el dret dels i les sahrauís.

Davant aquesta situació, la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí juntament amb la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí fem pública una moció per a proposar l’adopció de diversos acords:

1. Demanar al govern de l’Estat espanyol que rectifiqui de forma immediata el seu posicionament favorable a un pla d’autonomia del Sàhara Occidental, que és contrari als drets del poble sahrauí.

2. Demanar al govern espanyol que tingui una actitud proactiva favorable a la realització del referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental, tal com li correspon com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix el poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc.

3. Instar al Parlament de Catalunya a què constitueixi l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, ja que malgrat haver estat en funcionament les darreres legislatures més d’un any després de l’inici de la XIII continua sense activar-se, per tal que Catalunya tingui una representació institucional de màxim nivell a l’hora de fer arribar el seu suport a una resolució pacífica i respectuosa amb els drets del poble sahrauí.

4. Fer arribar aquest acord al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del govern d’Espanya, al Parlament de Catalunya, al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments amb el Poble Sahrauí, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, i a la Delegació del Front Polisario a Catalunya.