Moció de la CCASPS per commemorar el 46è aniversari de la proclamació de la RASD
Un any més, en el marc de la commemoració de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), el 27 de febrer de 1976, el Fons català i la CCASPS mostrem el nostre suport i reconeixement a la lluita del poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació per desenvolupar-se a la seva terra en pau i llibertat.
Els darrers mesos el context internacional al voltant del conflicte del Sàhara Occidental s’ha vist sacsejat per un seguit de fets que en condicionen la seva resolució de forma pacífica: el trencament de l’alto el foc, per part del Marroc, el novembre de 2020 a la zona del Guerguerat; l’increment de la confrontació geopolítica al Magreb amb el trencament de relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc; la resolució, el setembre de 2021, del Tribunal General de la Unió Europea a favor del Poble sahrauí, en la qual va fer pública la sentència que anul·lava els acords comercials entre el Marroc i la Unió Europea que incloïen els recursos del Sàhara Occidental.
En aquest context, la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) fa pública una moció per proposar l’adopció de diversos acords:
1. Sumar-se a la commemoració de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, el 27 de febrer de 1976, i en aquest marc penjar la seva bandera en un espai públic del municipi i fer-ne difusió a través de les xarxes socials de l’ajuntament.
2. Instar al Parlament de Catalunya a que constitueixi l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara.
3. Instar el Govern espanyol a sol·licitar al Consell de la UE que no recorri la sentència que anul·la els acords comercials entre el Marroc i la Unió Europea que incloïen els recursos del Sàhara Occidental.
4. Denunciar la venda d’armes de l’Estat espanyol al Marroc (92,5 milions d’euros en el període 2016-2020 segons l’informe oficial sobre exportacions de material de defensa)
5. Instar a totes les administracions a què promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO.
6. Instar el Regne del Marroc a què compleixi els acords internacionals i que retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat.
7. Instar el Regne del Marroc a què alliberi els i les activistes i defensores de drets humans sahrauís preses.
8. Fer una crida a la comunitat internacional, i particularment a l’ONU i la seva missió de pau en aquest territori perquè assumeixin el seu mandat i vetllin pel respecte i el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991.
9. Instar l’ONU i totes les parts implicades, a què d’acord amb la legalitat internacional, s’impliquin activament per garantir la seguretat i la integritat de la població sahrauí.
10. Renovar el compromís del municipi amb el Poble sahrauí a través de la participació en els diversos espais que treballen en aquest sentit com la Coordinadora d’Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la col·laboració amb les entitats locals de solidaritat amb el Poble sahrauí a través dels projectes de cooperació i d’ajuda humanitària que garanteixen els drets humans de les persones sahrauís.