Mor Ana Alba, corresponsal d’‘El Periódico’ al Pròxim Orient
La periodista Ana Alba Garcia (Barcelona,1971) va morir el 6 de maig a Barcelona després de tres anys de malaltia de càncer. Alba era corresponsal d’El Periódico de Catalunya al Pròxim Orient des del 2011. Llicenciada en Ciències de la Informació a la UAB (1995) va arribar a Sarajevo el 1997 per cobrir com a freelance la postguerra a l’ex-Iugoslàvia. Entre 2000 i 2010 va treballar per al diari Avui, des d’on va cobrir la caiguda de Milosevic a Sèrbia, la guerra d’Irak o la independència de Kosovo.
Alba, que havia guanyat el premi Julio Anguita Parrado 2020, un guardó del Sindicat de Periodistes d’Andalusia, estava acabant el documental “Condenadas en Gaza” sobre la situació de les dones de la franja de Gaza que pateixen càncer i que pel bloqueig israelià no poden viatjar i rebre tractament a la seva malaltia.
VA TREBALLAR A RECUPERAR LA MEMÒRIA DEL POBLE D’AL-MA’IN
Durant el 2019, Ana Alba també va col·laborar amb el projecte de recuperació de la memòria històrica del poblet palestí d’al-Ma’in, desaparegut el 1948 i actualment ocupat per les terres dels kibutz israelians de Nirim i Nir-‘Oz. El projecte “Tornar a al-Ma’in” va ser finançat per sis municipis catalans (Castelldefels, Terrassa, Tarragona, Granollers, Sant Adrià del Besòs i Rubí) en el marc d’una iniciativa d’Educació per al Desenvolupament impulsada des de l’àrea de Drets Humans del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
A través d’una exposició que va ser exhibida en l’únic edifici que roman de l’antic al-Ma’in, la “Casa blanca”, es tractava de deixar constància de la política de l’Estat israelià de negació de la presència dels palestins previ a la Nakba el 1948. L’exposició aplega testimonis, fotografies i vídeos d’antics pobladors d’al-Ma’in que ara viuen a dins de la franja de Gaza, a pocs quilòmetres de les seves antigues terres però que mai han pogut tornar a visitar.
La intervenció d’Ana Alba va ser cabdal, precisa Eitan Bronstein, director de l’ONGD israeliana De-Colonizer, l’entitat que ha produït l’exposició. Alba va lliurar una antiga fotografia aèria d’al-Ma’in realitzada el 1945 a Abu ‘Ala, un antic poblador, ara resident a Khan Younis (franja de Gaza) perquè assenyalés i descrivís la ubicació de les antigues construccions del seu poble. Alba va escriure una notícia sobre la inauguració de l’exposició a la “Casa blanca”.
Aquesta exposició s’ha pogut veure fins ara a Castelldefels, al Teatre El Magatzem de Tarragona, a la biblioteca Pere Anguera de Reus. L’exposició s’havia de veure a Sant Adrià del Besós, Granollers i Rubí però la Covid-19 ha forçat el seu ajornament.
Els Fons Català de Cooperació al Desenvolupament vol mostrar el seu condol a la família d’Ana Alba i agrair la seva tasca a favor del dret a la informació i de defensa dels drets humans des del seu compromís amb la tasca periodística.
MÉS INFORMACIÓ
➡️ Dossier de l’exposició “Tornar a al-Ma’in“
Ana Alba treballant a la Franja de Gaza. El Periódico de Catalunya