Mor Emilio Matus, referent tècnic de Guatemala vinculat a la defensa del medi ambient
El passat 16 de febrer ens va deixar sobtadament l’Emilio Matus, en Milo, que ha estat el nostre referent tècnic al departament de Petén (Guatemala) durant molts anys. Contractat a través del projecte 3576 del Fons Català, vinculat a la gestió de residus a la mancomunitat de municipis del llac Petén Itzá, ha dirigit de manera encomiable el treball de coordinació de tots els actors a la zona, sota el paraigua de la Fundació INCIDE, i ha impulsat de manera entusiasta la posada en marxa d’una planta de separació de residus al municipi de San Andrés.
I és que la vida d’en Milo ha estat lligada des de sempre a la seva gran passió: la defensa del medi ambient i la conservació del llac Petén Itzá, al costat del qual va néixer i viure i que ha acompanyat la seva lluita per un món més sostenible fins al dia del seu traspàs. Va exercir durant molts anys de delegat de l’AMPI (Autoritat per al Maneig de la conca del llac Petén Itzá), lloc des del qual va impulsar el reciclatge, les jornades de neteja ambiental i la sensibilització de la població entorn del seu bé natural més preuat. Incansable en la seva defensa de l’espai natural, també participava de nombroses taules de coordinació amb autoritats nacionals i locals, i va acabar sent un referent a la regió en aquesta causa. Com deia la frase que encapçalava el seu WhatsApp, “si serveixes a la natura, ella et servirà a tu”.
Des del Fons Català vam valorar el seu perfil i des de l’any 2018 va entrar a formar part del projecte 3576 com a coordinador regional, en un procés recolzat tècnicament i financerament per l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Des d’aquest càrrec ha pogut seguir aportant el seu coneixement i, sobretot, la seva experiència pràctica en la preservació de l’entorn a través d’un nou model de gestió de residus que aposta per la separació en origen, el reciclatge amb noves plantes de tractament de residus locals, la gestió mancomunada de l’educació ambiental i l’intercanvi tècnic amb Catalunya. Actualment també compaginava la seva feina amb la de síndic del municipi de Flores, càrrec pel qual va ser escollit en les passades eleccions municipals.
Però més enllà de la feina, en Milo ens deixarà una empremta inesborrable per la seva bonhomia, la seva disposició a resoldre qualsevol aspecte logístic durant les nostres visites de seguiment, i per ser un excel·lent guia del Petén per a totes les persones que han pogut conèixer-lo in situ, sent el millor ambaixador de la regió i dels seus boscos, llacunes i monuments i restes maies.
Des del Fons Català manifestem el nostre més sentit condol per a la seva família, amigues i amics, a la corporació municipal de Flores i a la Fundació INCIDE.