General 29 novembre 2021

Mor Lluis Pla, impulsor de la GERD i gran defensor dels drets de les persones amb discapacitat

Aquest diumenge 28 de novembre ens ha deixat sobtadament a Guatemala en Lluis Pla, conegut per tothom com en Tano. Impulsor de l’ONG gironina GERD (acrònim de Grup Editor de la Revista del Discapacitat), la seva vida ha estat marcada per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, la seva visibilitat social i el suport a diferents entitats d’Amèrica Llatina que també treballen des d’aquest sector.

Somniador, però sempre realista, incisiu i solidari fins al límit, molt a prop de les persones que pateixen injustícies, des del Fons Català hem acompanyat des de fa molts anys els projectes que impulsava, especialment a la seva estimada població d’Aguacatán (Huehuetenango, Guatemala), on ja s’havia instal·lat pràcticament a viure-hi. La nova escola d’educació especial d’aquest indret esdevindrà ben aviat un referent a tota la regió.

La seva ambició i afany de superació es va plasmar en el projecte conjunt que vam engegar per crear una xarxa centreamericana de discapacitat, que aglutinés entitats de diferents països amb objectius comuns i que facilités l’accés a cadires de rodes i ajudes tècniques per a tothom, especialment per a les persones amb menys recursos. La presentació d’aquesta iniciativa va tenir lloc a Girona i Mataró el mes de març de 2020, en unes jornades organitzades des del Fons Català que van reunir una àmplia delegació d’entitats de Centreamèrica.

L’adéu d’en Tano ha coincidit precisament amb la culminació d’aquest somni: els dies 25 i 26 de novembre vam reunir-nos amb ell a San Salvador en una trobada regional per impulsar i definir el projecte que vertebrarà la xarxa, juntament amb altres entitats i actors de cooperació. Aquest llegat, que ha estat sobretot fruit del seu afany i esperit de lluita, serà una referència ineludible en el futur per recordar la seva memòria.

El Fons Català trasllada el seu més sentit condol a la família d’en Tano, així com a les seves amigues i amics de Catalunya i d’arreu del món, amb el convenciment que mantindrem vius el seus somnis i que farem realitat l’objectiu pel qual treballava dia a dia: fer un món millor per a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.