General 21 març 2024

Negoci amb els cossos de la migració a l'Estat espanyol, la conseqüència de no tenir mecanismes oficials

La Guardia Civil ha detingut un grup de persones que feia negoci amb la identificació i repatriació de cossos de persones migrants d’origen argelí i marroquí que arribaven a les costes espanyoles. Segons fonts policials, el noi que va començar amb el negoci, Francisco Clemente, treballava en nom d’una ONG anomenada Centro Internacional para la Identificación de Migrantes Desaparecidos (CIPMID) i feia de mediador amb les famílies que buscaven els seus parents desapareguts.

Aquest cas posa de manifest la manca de vies oficials per a gestionar de manera adequada aquestes situacions i mostra com s’ha generat un espai idoni per a que hi hagi persones que s’enriqueixin a base del dolor de les famílies.

L’organització Ca-minando Fronteras fa anys que documenta les morts i desaparicions a la Frontera Occidental Euroafricana i fa incidència política per tal que els drets de les famílies estiguin a l’agenda pública. A través de l’Observatori de Drets Humans, que rep el suport del municipalisme català, fa una intervenció directa amb les persones migrants i les seves famílies per tal de millorar l’accés a recursos i serveis públics i privats per a la protecció de la seva vida i els seus drets. A més, proporciona assessorament a famílies de les víctimes de les fronteres i els proporciona informació, acompanyament i mediació davant els serveis administratius i legals.

Helena Maleno, fundadora de Ca-minando Fronteras, explica que “desgraciadament ha passat el que fa anys que alertem a les autoritats, als diferents ministeris i als representants de les comunitats autònomes, i és que les famílies estan a mercè de les xarxes d’estafadors. Per una banda, perquè les administracions públiques neguen i invisibilitzen a les víctimes de les fronteres i, a més, neguen automàticament i de manera sistemàtica els drets de les seves famílies. Per altra banda, no estem parlant de desaparicions puntuals, sinó de desaparicions comunitàries i col·lectives, el qual fa que hi hagi una oportunitat enorme de negoci per aquestes xarxes d’estafadors”.

“És terrible, perquè, a més, sempre hem denunciat que no s’han d’establir vies alternatives per al reconeixement de drets de les víctimes de la frontera, que això també forma part de les estructures del racisme institucional“, afegeix Maleno, “quan una persona amb Alzheimer desapareix, no te’n vas a una organització social perquè et faci la recerca de la persona desapareguda. Poses una denúncia perquè és la denúncia la que et garanteix que tot el sistema de cerca de persones desaparegudes s’engega”.

Tasques com les que du a terme Ca-minando Fronteras són imprescindibles per disposar de dades contrastades, acompanyar les famílies des d’una perspectiva de drets humans i demanar a les administracions públiques que assumeixin les seves obligacions en matèria migratòria. El projecte de l’entitat s’emmarca en la campanya del Fons Català “Món Local Refugi: Actua contra les Fronteres Hostils“, centrada en donar suport a les persones en moviment a la Frontera Occidental Euroafricana, la Mediterrània Central i la Frontera Sud de Mèxic.

.

“La nostra organització segueix aquí acompanyant les famílies en la seva lluita. És una lluita titànica contra un sistema de mort que els nega el dret a obtenir justícia”, sentencia Maleno.

La campanya segueix oberta a finançament. Animem als municipis catalans i a la ciutadania a participar-hi posant-se en contacte amb el Fons Català o fent una donació a través dels següents canals:

BIZUM 08678

Transferència bancària amb el concepte “Campanya Refugi” al següent compte bancari:

ES91 0182 6035 4102 0160 8531