CICLE 0,7% | Governs locals contra les fronteres hostils
El Fons Català organitza el 12 de novembre, de 18:30 a 20 h, a l’Espai Francesca Bonnemaison un acte on es reflexionarà sobre la necessitat de garantir la mobilitat digna i segura de les persones i el rol de la cooperació municipalista per defensar aquest dret humà.
En el marc de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció. Volem el 0,7%: el percentatge per la justícia global”, organitzem un cicle d’actes arreu de Catalunya per aprofundir en alguns temes cabdals en el marc de la cooperació internacional i per conèixer projectes concrets que es desenvolupen al territori.
En aquests actes, sota el títol Cicle 0,7%, comptarem amb la participació de representants de l’administració pública, entitats per la justícia global i persones especialitzades en diferents àmbits.Una oportunitat per conèixer de prop la tasca que fan els nostres ajuntaments, consells comarcals i diputacions, i per demanar-los que augmentin la inversió municipal per la justícia global. Una oportunitat per passar a l’acció.
El primer acte serà a Barcelona, a la Sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison, i tindrà com a eix temàtic l’acció humanitària, la mobilitat humana i les fronteres hostils.
Participen:
Clara Calderó Delgado, responsable de Projectes de Migracions de NOVACT
Laura Ribas, gerent de projectes d’IRIDIA
Mar Companys, representant de La Fede.cat – Organitzacions per la justícia global
Dr. Marco Aparicio Wilhelmi, president de l’Observatori DESCA
Amb intervencions de:
Representants dels governs locals d’Alella, Caldes de Montbui i Centelles
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament reivindica el compromís del 0,7% per la justícia global
A través de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” es vol recuperar el 0,7% a l’agenda política i augmentar el compromís dels governs locals per la cooperació internacional
El Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament impulsa una nova campanya per reivindicar el compliment del 0,7%, el percentatge per la justícia global. En un moment d’auge de crisis globals i coincidint amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona per exigir el compromís de les administracions locals, es vol recuperar el 0,7% a l’agenda política, augmentar el compromís de les institucions públiques d’arreu del territori per la cooperació internacional i sensibilitzar a la ciutadania.
CICLE 0,7%: La cooperació municipalista arreu de Catalunya
El dimarts 12 de novembre a les 18:30 h, la sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison (carrer Sant Pere més baix, 7 – Barcelona) acollirà “Governs locals contra les fronteres hostils”, el primer acte del CICLE 0,7%.
L’esdeveniment, que coincideix amb el dia en què fa 30 anys de l’emblemàtica concentració de la ciutadania a Barcelona, se centrarà en el paper de la cooperació municipalista en l’àmbit de l’acció humanitària, la mobilitat humana i les fronteres hostils.
Durant l’acte es presentarà l’estat actual de la implicació dels municipis de Catalunya en la cooperació internacional per la justícia global en l’àrea de la província de Barcelona, dades actualitzades que es presentaran ajustades a cada acte arreu del territori. El pròxim 12 de novembre es trobaran representants de les entitats IRÍDIA i NOVACT; la coordinadora d’entitats Lafede.cat; així com experts en la matèria i representants de diversos ajuntaments de la província de Barcelona. Aquest, forma part d’un cicle de quatre actes arreu de Catalunya per aprofundir en alguns dels temes cabdals en el marc de la cooperació internacional i donar a conèixer projectes concrets que es desenvolupen al territori. Tots els actes són oberts a la ciutadania i comptaran amb la participació de representants de l’administració pública, entitats per la justícia global i perfils especialitzats en diferents àmbits.
Tarragona tractarà la gestió de l’aigua i el canvi climàtic el 19 de novembre; Girona aprofundirà en qüestions de migració i gènere el 26 de novembre i, per últim, Lleida s’enfocarà en els drets humans el dia 4 de desembre. Tots els actes plantejaran la importància que tenen els governs locals a l’hora de treballar per la justícia global.
La pàgina web de la campanya passemalaccio07.org recull tots els detalls i enllaços d’inscripció per cada acte.
La campanya pel 0,7%: No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció.
L’objectiu de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” és tornar a situar el 0,7% a l’agenda política i a la consciència de la ciutadania i generar una reacció de compromís per tal d’augmentar la implicació dels governs locals d’arreu del territori per la cooperació internacional.
Per a fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions més enllà del CICLE 0,7%. Entre elles, hi ha la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per a generar sensibilització, un joc interactiu, vídeos i altres materials digitals recollits al web de la campanya www.passemalaccio07.org.
A més, s’ha generat un formulari que permet recollir les mostres d’interès de la ciutadania per tal que l’ajuntament del seu municipi, consistori, consell comarcal, diputació i altres ens públics de proximitat augmentin el seu compromís per la cooperació internacional per la justícia global. Des del Fons Català, es presentaran els resultats als governs locals per incentivar la implicació i engegar converses de col·laboració.
Tots els materials estan treballats amb la col·laboració d’entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.
Què és el 0,7%?
El 1972 l’ONU va acordar destinar el 0,7% del PIB del Nord Global a cooperació, per intentar pal·liar el deute històric que han generat als països del Sud Global a través de l’espoli, l’explotació de recursos i la vulneració dels drets fonamentals a les fronteres.
Aquests recursos s’anomenen Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es destinen a finançar, majoritàriament, projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Tot i l’aprovació de mesures legislatives i la creació de diversos òrgans destinats a promoure el compliment de 0,7%, mai s’ha assolit destinar aquesta xifra de recursos per la cooperació al desenvolupament i la justícia global, ni en l’àmbit estatal ni en l’autonòmic.
Un any del terratrèmol al Marroc: què s’ha fet des del municipalisme?
El 8 de setembre de 2023 Marroc va patir un fort terratrèmol que va afectar, sobretot, les zones remotes del Gran Atlas, deixant prop de 3.000 morts. Es tracta del sisme més fort que ha patit el país en els últims 120 anys.
La població afectada encara pateix les conseqüències del terratrèmol, ja que en la seva majoria viuen en zones muntanyoses, mal comunicades i amb poca infraestructura. La fase de reconstrucció i reparació és lenta i per aquest motiu des del Fons Català es va activar una Campanya d’Emergència per donar resposta a les principals necessitats de les comunitats. Gràcies al suport dels municipis de Catalunya i la societat civil es van reunir més de 422.000€ que han anat destinats a diversos projectes que incorporen el triple nexe: desenvolupament, acció humanitària i construcció de pau.
L’Equip de Rescat, Emergències i Catàstrofes (EREC) és una associació que té com a objectiu donar respostes de rescat immediates davant catàstrofes i emergències a escala nacional i internacional. En concret, és especialista a desplegar missions de rescat en zones afectades per terratrèmols.
El desplegament d’una missió de rescat, i en concret aquest desplegament de rescat per donar resposta a l’emergència humanitària davant del terratrèmol del Marroc, consta de tres fases:
Fase de reposició de manterial necessari per respondre a futures emergències
Fase de monitoratge del desastre i preparació pel desplegament de l’equip de rescat
Fase de rescat: desplegament de la missió a terreny
L’associació Azahara ha treballat en la instal·lació d’escoles temporals a la regió d’El Haouz, on els centres educatius van quedar destruits. Són escoles-haima construïdes amb matrials lleugers però resistents que han permès atendre de manera immediata les necessitats educatives dels infants i proporcionar un entorn segur tant per als i les estudiants com per a la comunitat.
Aquest projecte és una mesura provisional mentre es dissenya una estratègia més àmplia de reconstrucció. No obstant això, proporciona un entorn més segur i estructurat per garantir l’accés a l’educació a 750 nens i nenes de la regió.
El projecte, executat per Alianza Por la Solidaridad, se centra en la cobertura de necessitats bàsiques en aigua, sanejament i higiene, i en garantir l’accés a la informació sobre protecció a dones i nenes.
A més, tambó promoou un procés d’apoderament i resiliència comunitària, especialment de les dones i la seva participació activa en la gestió de la resposta humanitària des d’un enfocament de gènere i protecció.
El projecte, de Farmacéuticos Mundi, aborda dos eixos estratègics:
Sensibilització i capacitació de la població, les organitzacions de la societat civil i les autoriats locals sobre violència de gènere i salut sexual i reproductiva.
Oferir un espai segur i serveis de suport psicològic i d’atenció al trauma de dones i nenes supervivents de violència sexual i de gènere afectades pel terratrèmol.
El projecte, de l’entitat Movimiento por la Paz, té com a objectiu respondre a les necessitats prioritàries de la població en risc afetada pels impactes del terratrèmol i abordar les violències envers les dones i la infància intensificada per la situació de crisi humanitària.
Es treballa per un enfortiment de les capacitats individuals i col·lectives de la població més vulnerable, reforçar les necessitats bàsiques de les famílies i fer formació per la prevenció i tractament de les violències masclistes.
Les vivències traumàtiques, com un terratrèmol o sisme de gran magnitud, augmenten les taxes de problemes de salut mental.
Pallassos Sense Fronteres ha intervingut al Marroc per contribuir al benestar emocional i psicològic de la infància afectada pel terratrèmol, minimitzant la simptomatologia d’estrès posttraumàtic i la millora de l’estat d’ànim dels infants mitjançant la potenciació de la resiliència i les emocions positives.
Les zones més afectades pel terratrèmol són de difícil accés i amb multitud de pobles aïllats, fet que comporta grans dificultats i reptes pel que fa a la reconstrucció d’habitatges.
El projecte, impulsat per Movimiento por la Paz, té com a objectiu dotar d’una solució residencial temporal de qualitat a 70 famílies al poble d’Ighil a la comuna rural Talat-N’Yaaqoub.