General 7 maig 2020

Nova campanya d’emergència contra els efectes de la Covid-19

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament posa en marxa la campanya d’emergència “Món local Covid-19” per reforçar la tasca de la cooperació municipalista davant dels efectes que la Covid-19 també està tenint en els països del Sud. L’entitat demana als ajuntaments catalans implicació per garantir la continuïtat d’alguns projectes que s’estan desenvolupant i que poden quedar condicionats per aquesta pandèmia global. L’objectiu és seguir col·laborant amb aquells pobles i països que estan menys preparats per resistir els efectes del coronavirus.

Per a poder prevenir i combatre aquesta i altres pandèmies, es proposa actuar en projectes que facilitin l’accés a la salut, a l’aigua, al sanejament i la higiene o actuar per garantir l’accés a la informació o al refugi digne. També s’aposta per donar resposta a aspectes col·laterals generats per la Covid-19 com són la seguretat alimentària, la pèrdua de medis de vida o l’accés a recursos econòmics i a protecció.

Al continent americà, la pandèmia ha afectat a 19 projectes. En els països més empobrits del continent les principals afectacions s’han produït en les àrees urbanes però les conseqüències econòmiques i socials s’estan deixant sentir a les zones rurals, on viu la població més vulnerable. La pandèmia està afectant països com Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Hondures, Equador i Bolívia.

La crisi dels coronavirus també ha arribat a la castigada Àfrica del Nord i l’Occidental afectant 17 projectes al Senegal, Gàmbia i Marroc. En aquesta zona, la Covid-19 ha generat problemes amb la xarxa alimentària i s’han aturat projectes de cooperació en desenvolupament destinats a col·lectius vulnerables com dones i joves.  També es proposa reforçar la resposta sanitària als camps de refugiats del Sàhara Occidental conjuntament amb la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí. Tot i que per ara no s’hi han detectat casos positius, el confinament fa perillar el dèbil abastament alimentari i de productes mèdics bàsics.

La campanya també posa el focus en altres països de tot el planeta que, prèviament a la crisi de la pandèmia, ja estaven patint situacions d’emergència a causa de la geopolítica o d’altres pandèmies com l’ebola o la malària i on ara cal redoblar esforços. Des del Fons hem identificat 10 projectes afectats per la COVID-19 a Haití, Cuba, Mèxic, Nepal, Indonèsia, RD del Congo, Gàmbia i Moçambic.

Un dels punts importants on actuar en aquesta nova campanya és en aquelles zones on hi ha població refugiada, desplaçats interns i desplaçats forçosos en general.  Per això s’aposta per intervenir en projectes a Grècia, Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia en el cas europeu. També a Dijbouti, el Marroc, el Líban i el Kurdistan iraquià.

La campanya és una acció més del municipalisme solidari. Fa uns dies, la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat llançava el manifest «Cooperació contra el coronavirus» que recull adhesions d’institucions i càrrecs electes. La declaració defensa que, en un context global, abandonar la població dels països del Sud a la seva sort no és una opció i, per aquesta raó, proposa que un cop acabi l’estat d’alarma a l’Estat espanyol es tornin a concentrar esforços en ajudar altres pobles i països menys preparats per resistir els efectes del coronavirus.

 

MÉS INFORMACIÓ

Victòria Planas, responsable de campanyes d’emergència: vplanas@fonscatala.org

➡️ Resum de la campanya

➡️ Informe de situació per territoris

➡️ Projectes seleccionats

 

World Bank Photo Collection. Creative Commons