Nova edició del Cicle de formacions per l’enfortiment d’entitats de migracions i desenvolupament a Girona
Amb l’objectiu d’enfortir el teixit associatiu que treballa des de Catalunya en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament, a través de la socialització de bones pràctiques i el foment del treball en xarxa, el Fons Català de Cooperació reprèn l’organització dels Cicles de formacions per l’enfortiment de les entitats a Girona amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i el suport de l’Ajuntament de Girona. Aquest cicle de formació tindrà lloc entre el 18 de gener i el 22 de febrer de 2025 a l’Estació Espai Jove de Girona (Ctra. Santa Eugència, 17), a partir de les 10h.
Els continguts dels cicles s’han treballat conjuntament amb òrgans i entitats del territori, per tal de fer-la encaixar amb les prioritats, demandes i nous paradigmes de la demarcació i incloure en les sessions formatives la participació d’especialistes referents en gènere, migracions i justícia global. En conjunt, el cicle formatiu ofereix eines pràctiques i continguts per enfortir el rol de les entitats en un context de canvi de paradigmes, promovent la cooperació internacional, l’educació i la comunicació crítica i transformadora, i el treball en xarxa.
Objectius dels cicles
El programa formatiu té com a finalitat:
- Reforçar estructures organitzatives i la coherència de les accions de les entitats en el desenvolupament comunitari.
- Fomentar el treball en xarxa amb altres entitats del sector i espais de concertació.
- Facilitar eines per a la formulació i justificació de projectes de cooperació i educació transformadora amb un Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH).
- Millorar les competències en comunicació per a la transformació social.
Contingut i metodologia
El cicle es compon de tres blocs, dividits en sis sessions formatives, cadascuna centrada en àrees clau per a l’enfortiment de les entitats:
Bloc I: Enfortiment de les entitats
1.1 Organització interna: missió, visió, valors i cultura organitzativa.
1.2 Gestió de l’entitat: tràmits administratius i gestió interna.
Bloc II: Cicle dels projectes amb EGiBDH
2.1 Marc lògic i formulació de projectes: planificació amb EGiBDH.
2.2 Cicle dels projectes: bones pràctiques, pressupostos i relació amb contraparts.
2.3 Justificació i cerca de finançament: identificació dels principals agents finançadors i els seus requisits.
Bloc III: Comunicació i Educació Crítica i Transformadora
3.1 Comunicació i Educació per la Transformació Social (EpTS): eines pràctiques i reflexió crítica.
El programa formatiu de 22h inclou sis sessions amb expertes de llarga trajectòria en l’àmbit de l’associacionisme, la cooperació internacional, i la comunicació crítica. A més de les sessions formatives, el cicle també preveu, per a un nombre reduït d’entitats, un procés de mentoria personalitzada per acompanyar-les a posar en pràctica els coneixements adquirits amb la formulació de projectes concrets, la identificació de convocatòries i el treball col·laboratiu entre entitats.
El cicle culminarà amb una sessió de retorn i avaluació, on es compartiran aprenentatges, experiències i projectes desenvolupats, contribuint a enfortir la xarxa d’entitats del territori.
Inscripcions i més informació
Les entitats interessades poden inscriure’s o demanar més informació a:
📩 lmartos@fonscatala.org
📞 93 412 26 02 – ext. 113
Amb aquesta nova edició del cicle formatiu, el Fons Català reafirma el seu compromís amb l’enfortiment del teixit associatiu en l’àmbit de les migracions i el desenvolupament, contribuint a la cohesió social i la justícia global.
Consulta el programa complet aquí:
Altres cicles formatius
Aquesta nova edició també es traslladarà a altres localitats del territori català. En aquest sentit, des del Fons Català de Cooperació també es reprèn l’organització dels Cicles de formacions per l’enfortiment de les entitats a Lleida amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida. El cicle de formacions tindrà lloc entre l’1 i el 22 de febrer de 2025 a la Sala Paolo Freire (C. Bisbe Torres, 2, Lleida), de 10 a 14 h.