General 6 març 2024

Núria Parlon escollida presidenta de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat en representació del Fons Català

L’alcaldessa de Santa Coloma i Diputada de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon, ha sigut reescollida presidenta avui, 6 de març, com a representant del Fons Català  a l’assemblea de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) celebrada a Barcelona. La confederació agrupa els 9 fons de cooperació de l’Estat espanyol i representa a més d’un miler de governs locals d’arreu del territori. Durant l’assemblea s’ha presentat una candidatura conjunta formada per Juan Antonio González, alcalde de Nigran (Pontevedra) i president del Fondo Galego, com a vicepresident; Nati López, alcaldessa de Elburgo i presidenta de l’Euskal Fondoa com a tresorera; i Simón Gornés, conseller del Consell Insular de Menorca i vicepresident del Fons Menorquí de Cooperació, com a secretari. La resta dels fons s’integren a la junta com a vocals.

La nova junta es plateja de cara als propers 4 anys consolidar la CONFOCOS com a espai de representació de referència per avançar en el reconeixement i posada en valor de la cooperació descentralitzada. Segons la presidenta, l’estratègia presentada i aprovada a l’assemblea “ha de contribuir al compliment de l’Agenda 2030 mitjançant projectes que enforteixin els governs locals i les seves polítiques públiques de cooperació orientades a reduir les desigualtats”. 

Durant l’Assemblea també s’han aprovat les línies estratègiques de la CONFOCOS i el pla de treball del present any. Entre els objectius més destacats, està enfortir el municipalisme dels països i pobles socis del sud global i estendre el model dels fons de cooperació pels altres territoris de l’Estat espanyol. Pel que fa a la incidència política, la CONFOCOS es vol esdevenir un agent necessari per conscienciar els governs locals per augmentar l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) fins arribar a la fita del 0,7%. També es vol seguir treballant en la desburocratització de la cooperació en l’administració pública i impulsar la Cooperació Tècnica Municipal.