Oferta de contractació per a diagnosi sobre necessitats formatives i proposta de formació per a tècnics i electes municipals en l’àmbit de la cooperació i la solidaritat internacional
Antecedents:
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització sense ànim de lucre formada per 311 ajuntaments i altres ens supramunicipals que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de cooperació internacional. La missió del Fons és promoure, articular, defensar i contribuir a la millora de la cooperació internacional que executa el municipalisme català, per articular la solidaritat local amb altres municipis i pobles del món, i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha estat històricament una de les entitats més actives en l’impuls de la cooperació al desenvolupament des de i per als ens locals.
Objectiu:
Les polítiques públiques de cooperació internacional i solidaritat que desenvolupen els ens locals necessiten una actualització i millora continuades, que facilitin i agilitzin el bon desenvolupament de les accions de cooperació al desenvolupament en un context d’evolució constant de les necessitats dels seus actors i de les seves metodologies d’actuació. L’objectiu del present encàrrec és contribuir a aquesta actualització, mitjançant l’articulació d’un pla de formació que respongui a les necessitats, percepcions, i característiques pròpies dels actors de la cooperació municipalista catalana.
Objecte de l’encàrrec:
La persona o organització seleccionada s’encarregarà d’elaborar una diagnosi de necessitats formatives i proposta d’actuació (pla formatiu) ad hoc, basada en les necessitats formatives dels tècnics i electes municipals d’una mostra representativa dels 311 ens locals socis del FCCD, respectant una proporció i equilibri territorials, en relació amb les següents temàtiques:
- Marc normatiu de les polítiques locals de Cooperació i Solidaritat Internacional: arquitectura de l’ajut: marcs, àmbits i actors implicats
- L’aplicació de l’enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGIBDH) en les polítiques locals de cooperació internacional
- Ajuda Oficial al Desenvolupament Municipalista:
▪ línies d’actuació
▪ despesa pressupostària emmarcada
- Necessitats formatives i d’assessorament dels ens locals en l’àmbit de l’anàlisi, gestió, i justificació de subvencions a projectes de cooperació al desenvolupament:
▪ En el marc dels ajuntaments que compten amb convocatòria: bases, normatives, procediments administratius
▪ En el marc dels ajuntaments que treballen a través subvencions directes: necessitats a l’hora de donar suport a les entitats en els processos de justificació i gestió de subvencions directes en l’àmbit de la cooperació (eines i normatives)
- Cooperació Tècnica Municipal
- Acció Humanitària:
▪ Emergències
▪ Polítiques d’acollida
- Avaluació de les polítiques públiques de Cooperació i Solidaritat
- Accés a finançament europeu
- Educació per a la Justícia Global
- Altres temàtiques sorgides en el treball de camp o a proposta de la part contractada
Funcions principals i metodologia suggerida:
Fase I: Estudi de gabinet
- Consulta de documents (plans de formació de referència, avaluacions, bibliografia) i identificació d’altres fonts d’informació i dels informants clau (proposta de mostra).
- Presentació del Programa de Treball actualitzat, amb calendari i proposta metodològica.
- Disseny de les tècniques per a la recollida d’informació.
▪ Elaboració d’una enquesta dimensionada a la magnitud demogràfica dels municipis a partir d’uns trams prèviament establerts a proposta de la persona o entitat executora
▪ Elaboració d’una entrevista semiestructurada adequada a la magnitud demogràfica dels municipis a partir d’uns trams prèviament establerts a proposta de la persona o entitat executora
Fase II: Recollida d’informació i processament de dades
- Recull de resultats qualitatius desagregats per demarcació territorial i els trams demogràfics prèviament establerts
- Processament i interpretació dels resultats quantitatius desagregats per demarcació territorial i els trams demogràfics prèviament establerts, incloent-hi una anàlisi gràfica
Fase III: Elaboració i presentació del document final
- Elaboració d’una Proposta Formativa per a tècnics i electes segons les conclusions obtingudes a la diagnosi, d’acord amb els trams poblacionals establerts i a les diferents demarcacions territorials, que inclogui:
▪ Desenvolupament dels blocs temàtics plantejats a la descripció de l’encàrrec (pla docent)
▪ Proposta bibliogràfica relacionada
▪ Proposta d’avaluació dels continguts
- Elaboració d’infografies a partir dels resultats més destacats i de les conclusions de la diagnosi
- Incorporació de la perspectiva de gènere enfocada en drets humans en tots els procediments i productes de l’encàrrec
Oferta Tècnica:
Les persones o equips candidats hauran de presentar: Proposta tècnica-metodològica, pla de treball, cronograma, currículum de les persones expertes i pressupost. Es seleccionarà l’oferta tècnica que millor s’adeqüi a les necessitats de l’encàrrec plantejades en aquests TdR. Les persones candidates tindran dues setmanes de termini per presentar l’oferta tècnica.
Requisits:
- Llicenciatura o Grau (preferiblement de Ciències Polítiques i de l’Administració, Sociologia, Gestió i Administració Pública, Antropologia, Relacions Internacional, Humanitats o similar)
- Experiència laboral en gestió i/o avaluació de projectes de cooperació al desenvolupament
- Expressió oral i escrita fluïda. Coneixement oral i escrit de la llengua catalana del nivell C de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya o equivalent
- Coneixements avançats en fulls de càlcul i bases de dades
- Coneixement contrastable de l’àmbit local
- Persona responsable, endreçada, polivalent, dinàmica, resolutiva i amb iniciativa.
Es valorarà:
- Formació específica en cooperació al desenvolupament a través de doctorat, màster, curs de postgrau o curs específic
- Formació específica en drets humans
- Formació específica en avaluació de polítiques públiques
- Formació específica en enfocament de gènere i basat en drets humans
- Experiència en avaluació de polítiques públiques
- Experiència en l’elaboració, disseny, i avaluació de plans formatius
- Experiència a països AOD en la implementació de projectes de cooperació i/o drets humans
Resultats esperats:
La persona/organització seleccionada es compromet a:
- Incorporar, prèvia discussió amb les parts impulsores, les valoracions i propostes de millora en les fases de retorn
- Lliurar un informe d’avenç preliminar d’aquest encàrrec la segona setmana de desembre 2024
- Presentar les conclusions i propostes la segona setmana de gener 2025
- Presentar el document final la segona setmana de febrer 2025
- Presentar l’informe final degudament corregit, sense errors ortogràfics ni gramaticals.
Pressupost:
La retribució total per a la recerca serà de com a màxim 8.000€ (tots els impostos inclosos). Amb aquest import s’assumiran totes les despeses derivades de la diagnosi (honoraris, comunicació, transport…). El Fons Català serà l’encarregat d’efectuar els pagaments prèviament acordats. Els pagaments es realitzaran contra factura emesa per la persona a nom del Fons Català.
Candidatures:
- Les persones interessades han d’enviar per correu electrònic el seu currículum i una proposta metodològica resumida a jcampoamor@fonscatala.org fent constar la referència: “Candidatura Diagnosi i Proposta Formativa”
- Data límit de presentació de candidatures: 14 d’octubre de 2024
Es contactarà amb les persones candidates preseleccionades per fer una entrevista i valorar la proposta metodològica. En cas de no rebre resposta, es considerarà desestimada la candidatura.
Consulta el document: