Què és el compromís del 0,7% en cooperació i per què és tan important?
El 1972, les Nacions Unides van aprovar una resolució que instava els països més desenvolupats a destinar el 0,7% del seu PIB a la cooperació al desenvolupament per a eradicar la fam al món. Anys després, les desigualtats no paren de créixer i no només sembla que el compromís ha quedat oblidat per a moltes administracions, sinó que hi ha una gran part de la població que desconeix l’objectiu del 0,7%.
Segons l’enquesta del Fons Català realitzada el 2021, menys d’un 40% de la població de Catalunya coneix la iniciativa, però més d’un 80% creu que és necessari destinar recursos al desenvolupament dels països més empobrits. Aquestes dades demostren que hi ha un suport important a la solidaritat per part de la ciutadania i que les institucions han de donar resposta a aquesta pulsió.
Actualment només hi ha 4 països al món que compleixen amb la iniciativa del 0,7%: Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia, ho expliquen la periodista del FAQS, Cris Puig, i el director del Fons Català, David Minoves en el següent vídeo d’animació.
Des del Fons Català s’insta als municipis del territori a apostar per la cooperació, ja que si no es treballa per l’equitat de gènere arreu, per pal·liar els efectes del canvi climàtic o per garantir el respecte dels drets humans de les persones que es veuen forçades a migrar, milions de vides estaran en risc.
Defensa la cooperació, ens hi va la vida.