Des de la declaració de guerra d'Israel contra la Franja de Gaza del passat 7 d'octubre, com a resposta a l'ofensiva de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 10.000 persones palestines han estat assassinades, el 68% de les quals són infants, dones i gent gran (Ministeri de Salut Palestí i OCHA); i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel, la gran majoria el mateix dia 7 d'octubre (OCHA). Els atacs també han afectat persones que estaven treballant a la Franja: des del començament de l'ofensiva han mort 195 professionals sanitaris, 99 treballadors d'UNRWA (Agència de la ONU per als refugiats palestins) i 47 periodistes. L'escalada de la crisi i la situació crítica a Cisjordània també és molt preocupant.
La Franja de Gaza està vivint una gran catàstrofe humanitària que no fa més que agreujar-se. Els atacs per part d'Israel han afectat els serveis bàsics, que no poden satisfer les necessitats bàsiques de la població civil de la zona. Segons OCHA, al Nord de Gaza solament està operatiu un dels hospitals de la ciutat de Gaza (14 de novembre). Segons la OMS, a partir del 14 de novembre, més de la meitat dels hospitals de Gaza (22 de 36) no funcionen per manca de combustible, material sanitari essencial, danys, atacs i inseguretat. Les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa Mundial d'Aliments de Nacions Unides queden uns pocs dies per esgotar les existències de farina de blat. L'escassetat d'aigua potable també és molt preocupant: tots els pous municipals d'aigua estan tancats a causa de la manca de combustible, el subministrament d'aigua des d'Israel està tancat des del 8 d'octubre i l'aigua que arriba des de Rafah ha disminuït un 50%. Finalment, Gaza viu sota una apagada general d'electricitat des de l'11 d'octubre, després que Israel interrompés el subministrament d'energia i combustible i prohibís l'entrada de combustible per qualsevol altra via.
Pel que fa a l'entrada d'ajuda humanitària a la zona, la situació també és altament alarmant. El pas fronterer de Rafah amb Egipte es troba parcialment obert, fet que limita molt l'entrada de camions amb subministrament humanitari que no arriba a satisfer les necessitats més primàries i urgents de la població civil en estat més crític ni els grups més vulnerables. La manca de corredors humanitaris segurs impossibilita que l'ajuda pugui arribar a la població afectada de manera efectiva.
Tot i així, el Fons Català fa una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a la Campanya.
Activa
Finançable
3882
|
PALESTINA - LÍBAN