El dia 12 de gener de 2010 un terratrèmol va sacsejar Haití i va ocasionar nombroses pèrdues humanes i materials a diferents ciutats del país. L'epicentre del sisme, situat al sud-oest de la capital, Port-au-Prince, va arribar a 7,3 graus en l'escala Richter i va ser un dels més forts que es recorden a la zona del Carib.
Les conseqüències han estat devastadores: molts edificis governamentals i cases particulars han quedat destruïts, les comunicacions amb la capital han quedat malmeses i es desconeix encara la xifra de morts i ferits, tot i que diverses fonts parlen de centenars i fins i tot de milers de persones desaparegudes. L'edifici de Nacions Unides, que té desplegats al país uns 9.000 cascos blaus, també ha patit danys considerables. Cal afegir que la població d'Haití ja es trobava des de fa temps en una situació molt vulnerable i sota els efectes d'una greu crisi socioeconòmica.
Alguns dels municipis més afectats, tenint en compte on s'ha situat l'epicentre del terratrèmol, son Port-au-Prince, Pétit Goave i Grand Goave, Léogane, Grassier, Carrefour i Miragoane. Es tracta d'una de les zones més poblades del país i amb zones habitades que presenten una gran vulnerabilitat. El Fons Català ja té experiència de treball amb alguns d'aquests municipis i en d'altres, acompanyant processos de reconstrucció en emergències anteriors i fent èmfasi en la necessitat d'enfortir les estructures de prevenció locals i construir ciutadania activa i institucions locals fortes.
Davant d'aquesta catàstrofe, el Fons Català posa en marxa una campanya d'emergència dins la filosofia de reconstrucció postemergent, per tal de donar suport als esforços que el propi país ha començat a dur a terme amb l'acompanyament de la cooperació internacional.
Tancada
No finançable
2165
|
HAITÍ