Tancat
3243
|
GUINEA BISSAU

2a I 3a FASES DE LA REHABILITACIÓ I MILLORA DE LES INSTAL·LACIONS DE L’ESCOLA TALLER DE BISSALANCA

  • Titulars de drets: INF - Infants
  • País: GUINEA BISSAU
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ MÈDICA PER A LA INFÀNCIA, DE CATALUNYA (AMIC)
  • Import del projecte: 81.272,05 Euros
  • Import soli·licitat: 42.260,04 Euros
  • Aportació del Fons: 38.540,62 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte s'emmarca dins el programa 'd'Atenció a la Infància Desafavorida i en Risc d'Exclusió Social de Guinea Bissau' que AMIC, conjuntament amb la Fundació Dr. Iván Mañero, duu a terme des del 2007, i que pretén contribuir a la millora de l'accés a l'educació primària, especialment dels infants amb dificultats d'aprenentatge, i la formació professional de joves en risc d'exclusió social, així com a l'eradicació de la pobresa a través de la formació dels infants i els joves de la regió de Biombo.

Aquest projecte és conseqüència directa de la demanda social i com a resultat d'una anàlisi exhaustiva de les necessitats portada a terme, tant per part de la nostra contrapart local, Associació Casa Emanuel com de l'estudi sobre el terreny realitzat per la voluntària Dolça Luque, professora titulada que fa 4 anys que viu a Guinea Bissau. Aquesta demanda social ha estat protagonitzada principalment per les mares de Bisselanca i dels infants i joves que han vist en el programa pilot una oportunitat per rebre una educació que pot canviar el seu futur. D'aquestes necessitats, neix el projecte d'ampliació de l'Escola i Taller d'Oficis de Bisselanca.

Aquest centre docent va iniciar un programa pilot, tant pel que fa al taller d'oficis com a l'escola de primària. Aquesta escola es va proposar formar alumnes de l'orfenat Casa Emanuel que havien fracassat en l'escolarització tradicional. El primer curs 2016-17, es van escolaritzar sis infants amb greus problemes d'aprenentatge i de comportament a l'escola de primària, i tres nois van participar en la formació professional en els tallers d'agricultura, ramaderia, costura i cuina. L'èxit d'ambdós projectes va permetre ampliar a 24 alumnes de primària i vuit els alumnes d'oficis el curs 2017-18.

El projecte educatiu, basat en l'ensenyament competencial i manipulatiu i no en l'escolarització tradicional, ha estat tot un èxit. No obstant això, requereix també de la formació de professorat de manera específica, ja que el nivell pedagògic dels mestres de Guinea Bissau és molt precari i el seu coneixement conceptual molt baix. Per això, juntament amb l'escolarització dels menors, es porta a terme una intensa formació del professorat i els auxiliars que treballaran al centre.

Com que moltes mares s'han interessat per portar els seus fills a l'escola l'Associació Casa Emanuel l'ha obert a tota la comunitat. Però per aconseguir-ho cal ampliar-la i adaptar a la nova demanda, així com la formació de més personal docent.

Per a la segona fase del projecte, es vol:

1. Crear una porta d'accés i un passadís que comuniqui directament el centre escolar amb la tabanka (poblat) de Bisselanca, de manera que els alumnes de la comunitat tinguin un accés directe.
2. Fer una tanca perimetral a tot el centre, perquè els alumnes no puguin accedir a la resta de les instal·lacions de la Casa d'acollida de Bisselanca, on es troba el centre i que els professors puguin controlar millor l'assistència i/o la manca d'algun alumne durant l'horari escolar.
3. La rehabilitació d'una de les dependències del centre per instal·lar-hi la secretaria de l'escola i contractar un administratiu que desenvolupi aquesta tasca.
4. Millorar els banys ja existents per acollir l'ampliació del nombre d'alumnes de l'escola.

D'aquesta manera, es tindran unes instal·lacions adequades per començar el curs 2018-19 amb un total de 40 alumnes a l'escola de primària i 15 al taller d'oficis, que contaran amb cinc professors (una serà la voluntària, sense retribució) i dos auxiliars.

La tercera fase del projecte inclou les actuacions següents:

1. Petites millores: construcció d'un petit bany pels professors, instal·lació de rampes per a millorar l'accés a l'escola, pintar pissarres a les parets, construir i col·locar una estructura metàl·lica per a la instal·lació de les plaques solars.
2. Compra d'un terreny d'un mínim de 1.000 m quadrats per a la construcció de l'ampliació de l'escola.
3. Construcció de la tanca perimetral del nou terreny.