Tancat
3145
|
CATALUNYA

ÀFRICA EN FEMENÍ: LLUITES I VICTÒRIES DE LA DONA A GÀMBIA I SENEGAL

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2017
  • Entitat executora: FUNDACIÓ SOLIDANÇA
  • Import del projecte: 74.492,50 Euros
  • Import soli·licitat: 17.351,65 Euros
  • Aportació del Fons: 18.626,42 Euros
  • Aportació ampliable: NO

L'actual projecte reflecteix la realitat que viuen les dones de l'Àfrica Occidental (concretament al Senegal i Gàmbia) des d'una perspectiva que denunciï les principals problemàtiques que afronten en la vulneració dels drets humans i la desigualtat de gènere i difongui exemples d'èxit en l'afrontament d'aquestes problemàtiques a través de quatre projectes de cooperació catalana que aborden la vulneració dels drets humans com l'educació, la pobresa, la salut, el medi ambient i l'accés a recursos materials com financers.

En aquesta línia, el projecte va dirigit a tres segments de la població catalana per poder incloure en llurs agendes de desenvolupament:

- Joves d'entre 12 i 21 anys i també població general que no coneix en profunditat la realitat de l'Àfrica Occidental i que son susceptibles d'ésser influenciats pels discursos d'odi. El projecte s'enfocarà específicament en 12 municipis de Catalunya però tindrà components enfocats a tota la població del país i d'internacionalització.
- Associacions de dones dels municipis amb població immigrada d'origen senegalès i/o gambià per propiciar llaços en pràctiques solidàries i treballar per reduir les desigualtats i vulneracions de drets humans.
- Organitzacions d'immigrants senegalesos i gambians a Catalunya per sensibilitzar-los i iniciar un procés d'incorporació de la perspectiva de gènere en llurs organitzacions, projectes com processos de pressa de decisions. La presència de la dona com la perspectiva de gènere dels projectes de codesenvolupament de les esmentades organitzacions són les grans oblidades.

El realitzarà una campanya de sensibilització i d'educació participant a partir de sis materials documentals de text, fotografia i vídeo realitzats al voltant de quatre projectes de cooperació a Gàmbia i el Senegal (dos a cada país). Dos d'aquests materials aprofundiran en les problemàtiques que viuen les dones en aquesta regió, específicament la vulneració de drets humans i les situacions de desigualtat de gènere. Els quatre projectes, mostraran casos d'èxit en projectes de desenvolupament a partir d'històries de vida. Aquests projectes seran Fandema i Wassu Kafo a Gàmbia i Sare Gueladio i Sandiniery al Senegal, projectes identificats com a representatius i de bones pràctiques en ambdós països per la cooperació catalana on el treball per reduir la vulneració d'aquests drets humans de les dones, tenen un impacte clar en l'apoderament de la dona.

- Fandema: projecte iniciat al 2010 a Gàmbia per a l'apoderament social i econòmic de la dona a través de l'accés a l'educació per a dones desafavorides. Actualment ha virat cap a un projecte innovador d'apoderament de la dona a través de l'accés a l'energia renovable (formació professionalitzadora com a instal·ladores, operadores i manteniment; distribuïdores i consumidores) tot generat nous filons d'ocupació. Pel projecte, hi han passat al voltant d'unes 310 dones de més de 19 pobles de Gàmbia.

- Wassu Kafo: L'objectiu principal és el de contribuir a la prevenció de la pràctica de la mutilació genital femenina a Gàmbia per millorar la salut de dones i nenes del país. Se centra en dos eixos: el primer, una línia d'investigació a través de la qual es farà un estudi sobre percepcions, experiències, pràctiques i resistències de les llevadores tradicionals en relació a la MGF i el segona en formacions específiques a col·lectius que poden incidir en la reducció de la pràctica, com agents de l'àmbit jurídic i estudiants de dret i de magisteri.

- Sandiniery: projecte que té el suport de l'Ajuntament de Polinyà en matèria de seguretat alimentària, enfortiment de la dona, enfortiment de capacitats productives i en gestió de projectes a la comuna de Sandiniery, a la regió de Sédhiou. Actiu des del 2014, aquest projecte ha permès la creació d'una cooperativa de dones que treballa un perímetre agrícola i uns camps d'arròs, l'adquisició d'un tractor, l'alleujament de les seves tasques al camp -amb la qual cosa han guanyat temps per dedicar a altres assumptes- i la millora de la seva posició social.

- Sare Gueladio: A pocs quilòmetres de Kolda, hi ha la comuna de Sare Gueladio, on l'ACCD va finançar un projecte de seguretat alimentària i apoderament de la dona que actualment dóna feina a 60 dones en 5 Ha. amb el suport de FODDE. Els reptes d'avui són l'ampliació del perímetre, la introducció de l'energia solar, conseguir autonomia amb les llavors locals i la transició cap a l'agroecologia. Les dones de la comuna també gestionen un sistema autogestionat de microcrèdits (CAF).