El Salvador va ser seleccionat com un dels 15 països a escala mundial per les Nacions Unides per ser un país pilot per a la implementació accelerada dels ODS, els quals coincideixen amb àrees de treball que El Salvador ja havia definit com a prioritàries en el seu Pla Quinquennal de Desenvolupament ( PQD).
D'altra banda, els municipis del Baix Llobregat i l'AMB pretenen iniciar les accions per territorialitzar a Catalunya l'enfocament dels ODS, aprofitant el nou mandat municipal que començarà el juny de 2019, amb la configuració de programes electorals i plans de govern posteriorment.
Per a la fase I (setembre 2018-maig 2020) es van dur a terme les següents accions:
1. Sessions de sensibilització i capacitació en l'Agenda 2030 - ODS; l'Acord de París sobre Canvi Climàtic i l'Agenda i Pla Nacional de Desenvolupament Sostenible.
2. Un Fòrum Internacional a Barcelona sobre els reptes i desafiaments de la implementació de l'Agenda 2030 a l'àmbit local.
3. Un informe dels resultats del Fòrum que conté l'estratègia d'alineament amb l'Agenda 2030/ODS dels àmbits municipals del COMDEL i els municipis catalans.
4. Un Fòrum de Municipalitats sobre ODS, medi ambient i gestió de residus sòlids i gira de la delegació catalana als municipis del COMDEL.
Per a la fase II (novembre 2019-març 2020), les accions van ser:
1. Ajustar / actualitzar els quatre plans de desenvolupament i inversió municipals 2018-2021, per alinear-los i harmonitzar-los amb l'Agenda 2030 / ODS.
2. Elaborar quatre agendes locals i quatre plans d'acció per a la implementació dels ODS a nivell municipal per al període 2018 - 2021.
3. En base a les agendes de desenvolupament sostenible dels municipis de COMDEL, oferir seguiment i monitoratge sobre el compliment de fites i indicadors, formular les intervencions prioritàries i establir l'estratègia per al finançament.
4. Socialitzar el model de territorialització de l'Agenda 2030 amb CIOS i plantejar la implementació.
5. Generar coneixement i oferir eines a les municipalitats i territoris d'El Salvador de cara a la territorialització de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.
La fase III ha permès fer seguiment dels municipis i, a més, incorporar a la visió de la territorialització de l'agenda 2030 les noves autoritats dels municipis que van patir canvis arran de les passades eleccions municipals de febrer de 2021. Es va aconseguir:
1. Procés formatiu ampli amb la participació de 75 funcionaris públics d'alcaldies de l'Orient de país adscrites a CIOS.
2. Disseny d'un mecanisme de seguiment i monitoratge de la implementació d'accions amb enfocament d'ODS.
3. Disseny i elaboració de fitxes de projectes per a una carpeta de projectes de desenvolupament sostenible dels municipis del COMDEL.
4. Disseny d'un full de ruta per CIOS que permeti territorialitzar l'agenda 2030 des del Consorci cap als municipis i mancomunitats associades.
La fase IV permetrà continuar el camí de la territorialització de l'agenda, tenint en compte la necessitat permanent de desenvolupar consciència i sensibilització de l'agenda 2030, però també fent seguiment dels esforços iniciats des 2018. Per això, es preveu:
1. Acompanyar tècnicament els municipis del COMDEL en el seguiment de les Agendes Locals per al Desenvolupament Sostenible i els Plans alineats a ODS.
2. Assessorar i acompanyar els municipis del COMDEL en el disseny i la implementació de projectes amb enfocament ODS.
3. Desenvolupar espais per a la sensibilització i discussió de l'Agenda 2030 i la seva implementació a l'àmbit local.
Això, alhora, permetrà aportar a la crisi provocada per la Covid-19.
Tancat
3593
|
EL SALVADOR
APORTANT A L’AGENDA 2030 DES DE L’ÀMBIT LOCAL A EL SALVADOR I CATALUNYA – FASE IV
- Titulars de drets: AUT - Autoritats locals
- País: EL SALVADOR
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2021
- Entitat executora: CECADE - CENTRO DE CAPACITACIÓN Y PROMOCIÓN DE LA DEMOCRACIA
- Import del projecte: 30.638,00 Euros
- Import soli·licitat: 19.160,00 Euros
- Aportació del Fons: 24.909,08 Euros
- Aportació ampliable: NO