En Curs
3956
|
SENEGAL

ARTICULACIÓ D’UNA XARXA DE PERÍMETRES AGRÍCOLES A LA CASAMANCE EN BASE A LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA I EL PLE EXERCICI DELS DRETS DE LES DONES – FASE 4

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: SENEGAL
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2024
  • Entitat executora: FODDE - FORUM POUR UN DÉVELOPPEMENT DURABLE ENDOGÈNE
  • Import del projecte: 30.882,51 Euros
  • Import soli·licitat: 30.882,51 Euros
  • Aportació del Fons: 4.499,54 Euros
  • Aportació ampliable:

El projecte té com a objectiu principal millorar les condicions de vida de les dones, titulars de drets a les comunitats rurals de Casamance, al sud del Senegal. Enfrontant-se als reptes d'accés als recursos i desigualtats de gènere, el projecte s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb la reducció de la pobresa, la fam zero, la igualtat de gènere i el treball digne.

L'estratègia del projecte es fonamenta en tres eixos principals:
1- Formació en pràctiques agroecològiques per promoure unes capacitats productives sostenibles que garanteixin la sobirania alimentària i generin una font d'ingressos addicionals a les dones
2- Creació i consolidació de comunitats autogestionades de finançament (CAF) i promoció d'una cultura financera i de l'estalvi.
3- Apoderament de les dones en l'accés a la terra, als mitjans de producció i a la protecció davant violències masclistes, a través de tallers i formacions específiques adaptades al seu entorn ètnic, social i cultural i dirigides a tota la comunitat.

Fins ara s'han implementat tres fases del projecte (2018-2019; 2019-2021 i 2021-2023), que va sorgir d'un espai de concertació entre diferents actors de les cooperacions catalanes i les Agències Regionals de Desenvolupament de les regions de Ziguinchor, Sédhiou i Kolda. Gràcies a aquesta concertació s'han pogut recuperar hortes finançades per les cooperacions catalanes que estaven en risc de no ser sostenibles, i s'han enxarxat fins a 20 perímetres agrícoles amb altres agrupaments de dones.

En aquestes primeres tres fases hi va haver un compromís ferm de l'ACCD, que va aportar el gruix del finançament, però aquesta línia de finançament ja no té continuïtat. Mentre no s'identifiquen noves línies de finançament multilateral que complementin les aportacions dels ajuntaments catalans, en aquesta quarta fase es planteja mantenir el finançament mínim necessari per fer un acompanyament als perímetres agrícoles que més ho necessitin de la vintena que actualment formen part de la xarxa des de la fase III, que va finalitzar al setembre de 2023.

L'any 2024-2025 es planteja, doncs, com una fase de transició per aconseguir finançament multilateral, de forma que les hortes que el municipalisme català ha recolzat al Senegal els darrers 15 anys siguin plenament sostenibles i funcionals de forma autogestionada per les dones titulars de drets, aprofundint en els èxits previs i millorant les pràctiques agrícoles existents. A través d'aquesta reactivació, es busca consolidar els beneficis i els coneixements adquirits, així com continuar contribuint al desenvolupament sostenible i l'aoderament de les dones a la regió de Casamance.