Tancat
2349
|
GUATEMALA

ASSISTÈNCIA TÈCNICA I CAPACITACIÓ PER MILLORAR LA PRODUCCIÓ DE CACAU DE LA COSTA DE SAN MARCOS

  • Titulars de drets: CAM - Camperols i població rural
  • País: GUATEMALA
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2011
  • Entitat executora: FUNDACIÓ KAB K'UH
  • Import del projecte: 12.549,47 Euros
  • Import soli·licitat: 12.549,47 Euros
  • Aportació del Fons: 8.727,25 Euros
  • Aportació ampliable: NO

L'associació ANAKAKAW va impulsar el 2009 un projecte pilot a la comunitat d'El Amparo, municipi El Tumbador a la regió de San Marcos, un projecte que va rehabilitar les parcel·les de cultiu del cacau, va dotar d'assistència tècnica teòrica i pràctica fent èmfasi en el maneig de l'ombra i la poda del teixit del cacau i del maneig integrat de plagues i malalties. Dissortadament, l'actuació va ser interrompuda per la tempesta tropical Aghata i les plantacions van ser destruïdes.

El projecte vol representar la continuïtat d'aquesta iniciativa, que es concreta en l'assistència a 45 beneficiaris i amb l'objectiu de capacitar els productors i les productores de la zona de San Marcos en tècniques al camp i en l'òptim processat del gra de cacau. Aquesta regió ha estat, tradicionalment, productora de cacau però va ser a partir del 1990, per falta de suports governamentals, quan la majoria de les plantacions van ser abandones.

A l'experiència de la Fundació Kab K'uh en aquest camp, ara s'hi suma l'experiència de la contrapart en desenvolupament agronòmic i industrial del cultiu del cacau amb l'objectiu de formar per augmentar les possibilitats de millora socioeconòmica dels beneficiaris productors de cacau, alhora que es preserva el patrimoni ecològic i cultural de la zona.

El programa preveu desenvolupar el curs en cinc dies a una de les sales de l'Hotel Victoria del municipi de San Rafael Pie de la Cuesta, a la costa de San Marcos. Durant aquestes jornades la contrapart formarà en tècniques de maneig del cultiu (poda, ombra, plagues), i la Fundació aportarà la formació en gestió del processat del gra de cacau. La capacitació preveu una part més pràctica amb la visita d'una parcel·la degudament treballada. A banda, també es preveu atendre, valorar i planificar la rehabilitació de les parcel·les en cada cas concret. El programa vol garantir la sostenibilitat i el major èxit econòmic, ambiental i social del cultiu.

En el programa es preveu incidir en la importància de la selecció del cacau per aconseguir donar un valor afegit als productes elaborats amb aquest cacau, atès l'origen i les propietats intrínseques i crear, d'aquesta forma, un nínxol per a la producció i venda d'aquest cacau.