Tancat
3225
|
EL SALVADOR

CIUTADANIA ACTIVA, ENFORTIDA I ARTICULADA EXIGEIX EL DRET HUMÀ DE LA GESTIÓ PÚBLICA I COMUNITÀRIA A EL SALVADOR

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: EL SALVADOR
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL D'ENGINYERIA SENSE FRONTERES
  • Import del projecte: 54.725,00 Euros
  • Import soli·licitat: 6.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 3.138,53 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte busca contribuir al compliment del Dret Humà a l'Aigua i Sanejament a El Salvador per mitjà de l'apoderament de la ciutadania.

Aquest procés de millora de la confiança i la seguretat en les pròpies capacitats, el potencial i la importància de les accions i decisions per generar transformacions positives, permetrà l'exercici de l'exigibilitat del dret de forma activa, enfortida i articulada.

Donant continuïtat i complementant actuacions anteriors, s'enfortiran expressions territorials de defensa del DH a l'aigua i de la gestió pública i comunitària, com són les taules territorials i les xarxes de sistemes comunitaris d'aigua, aconseguint que millorin la capacitat propositiva i d'incidència i que comptin amb un major protagonisme i participació de les dones en aquestes. Aquests espais tenen l'objectiu de donar visibilitat a la problemàtica hídrica, acompanyar conflictes per l'ús de l'aigua i exigir el compliment de normatives, lleis i drets.

De 10 amb què es compta actualment (cinc taules i cinc xarxes) es pretén ampliar a 18 (vuit taules i set xarxes) amb la implementació del projecte.

D'altra banda, davant l'augment de la vulnerabilitat i indefensió dels sistemes comunitaris d'aigua per l'absència d'un marc regulador que atorgui reconeixement a la tasca, es registren nombrosos casos de criminalització i persecució de líders i lideresses comunitàries d'aigua. Per això s'articularan mecanismes per a la protecció de defensores/es comunitaris d'aigua, que permetin activar protocols que els garanteixin la integritat i la seguretat, sense deixar d'acompanyar, visibilitzar i denunciar els casos més emblemàtics a escala nacional i internacional.

Per fer-ho, es buscaran aliances a l'àmbit nacional i internacional, tant amb institucions relacionades amb la defensa dels DDHH com amb persones especialistes col·laboradores. Així, serà molt important considerar les especials condicions de vulnerabilitat i risc que afronten les dones.

Finalment, com que el Foro de Agua (FdA) és un espai amb més de 10 anys de vida, es pretén que amb el projecte es consolidi el seu posicionament polític i organitzatiu pel DH a l'aigua. És per això que s'ha de regular seu funcionament intern amb la posada en marxa de manuals i instruments tecnicoadministratius que contemplin accions afirmatives per millorar la participació de dones en l'estructura i es mantindrà una agenda permanent en defensa del dret humà, la sostenibilitat i la gestió pública i comunitària de l'aigua, on també cal una major presència pública i protagonisme de les dones.

En el projecte, hi participa el Foro del Agua (FdA) integrat per 50 organitzacions socials i es coordinaran accions amb altres instàncies nacionals com l'Administració Nacional d'Aqüeductes i Clavegueram (ANDA), el Ministeri de Medi Ambient i Recursos Naturals (MARN), la Procuradoria Adjunta per a la Defensa del Medi Ambient de la Procuradoria per a la Defensa dels Drets Humans (PDDH) i l'InstitutSalvadorenc per al Desenvolupament de la Dona (ISDEMU), també com internacionals (AEOPAS, Xarxa VIDA Vigilància Interamericana per a la Defensa i Dret a l'Aigua i Plataforma d'Acords Públics Comunitaris per a les Amèriques PAPC).