En Curs
3952
|
CATALUNYA

CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS 2024

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2024
  • Entitat executora: FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
  • Import del projecte: 192.772,73 Euros
  • Import soli·licitat: 192.772,73 Euros
  • Aportació del Fons: 71.636,37 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat amb la participació de 30 ajuntaments i 8 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Des del 2013 treballem conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

El fil conductor del projecte és l'estada a Catalunya d'un grup de defensors i defensores dels drets humans d'arreu del món. En el marc de la visita, participen en diversos actes (conferències, reunions institucionals, activitats en centres educatius, trobades amb mitjans de comunicació, etc.), on poden exposar les seves reivindicacions i compartir la tasca que desenvolupen en els seus territoris. Això ofereix suport i visibilitat internacionals als i les activistes. En la XIV edició de CDDH, la gira de primavera serà entre el 8 i el 17 d'abril i la gira de tardor entre el 30 de setembre i el 9 d'octubre.

En aquesta edició de CDDH, la gira de primavera tindrà lloc entre el 8 i el 17 d'abril i la gira de tardor entre el 30 de setembre i el 9 d'octubre. Es realitzaran les següents activitats:
- Visites i trobades amb alumnes a escoles i instituts dels diferents municipis: per apropar als i les joves la tasca dels defensors i defensores dels drets humans amb experiències de primera mà que sempre són més colpidores pels infants, adolescents i joves.
- Xerrades a centres cívics i altres equipaments de les ciutats participants: realització de xerrades obertes a la ciutadania, comptant amb la participació i recolzament dels ajuntaments participants.
- Reunió de treball intern entre les defensores: per primera vegada, en aquesta edició també s'organitzarà una reunió de treball intern entre les defensores per tal que puguin conèixer les seves lluites i teixir aliances.
- Reunió entre les defensores i els tècnics dels municipis i entitats del projecte: també per primera vegada, en aquesta edició hi haurà una reunió entre les defensores i els tècnics dels municipis i les entitats del projecte perquè tinguin l'espai per conèixer la seva tasca i encaixar possibles col·laboracions.
- Acte inaugural: s'organitzarà un acte inaugural el primer dia de cadascuna de les dues gires. Tindrà lloc en algun municipi que s'ofereixi per acollir l'acte.
- Reunions d'incidència política: amb institucions (Parlament de Catalunya, govern de la Generalitat, Fòrum de Síndics Locals, Diputació de Barcelona, Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, Àrea Metropolitana de Barcelona, entre d'altres) i altres entitats i organitzacions (LaFede, Taula per Colòmbia...).
- Entrevistes a mitjans de comunicació: realització d'entrevistes a les defensores, publicacions a la web i a les xarxes socials del projecte.
- Reunions d'inici i de clausura de gira amb les defensores i l'equip gestor: es realitzarà una reunió d'inici de gira amb les defensores com a primer espai de trobada per conèixer-se, per explicar la logística de les activitats en profunditat i per resoldre dubtes. També es realitzarà una reunió l'últim dia per tal de fer una avaluació de la gira i una trobada de tancament.
- Activitat voluntària d'oci i intercanvi entre defensores i membres del projecte: el dissabte pel matí del cap de setmana de les gires s'organitzarà una activitat voluntària d'oci per tal de tenir un moment de trobada distès.

Formacions a persones tècniques del projecte

En aquesta edició s'organitzaran dues formacions de persones expertes dirigides a tècnics i tècniques dels municipis i les entitats que formen part del projecte. Les temàtiques que abordaran les formacions es decidiran amb la comissió d'incidència política i de formació.

Campanyes
- Campanya de defensores empresonades: degut al baix impacte de la campanya de defensores empresonades, en aquesta edició la comissió de defensores i incidència social treballarà en repensar i possiblement reformular la campanya.
- Campanya sobre l'impacte local de CDDH: s'iniciarà una nova campanya sobre l'impacte local del projecte als municipis. Consistirà en breus vídeos de tècnics/es dels municipis, professorat dels centres que participen a les activitats o entitats de cooperació locals, que explicaran l'impacte que te el projecte en els seus municipis. Es compartirà per xarxes socials i a la web de CDDH.