'Ciutats obertes, educació integradora' és un projecte que pretén prevenir la xenofòbia i el racisme vers la població refugiada arribada a Catalunya víctima dels conflictes armats a la Mediterrània tot incrementant la resiliència de la societat d'acollida. El projecte consta de tres productes principals: el primer, de formació i sensibilització sobre el moviment migratori de persones refugiades a Europa, les seves causes i els efectes potencials; el segon, de capacitació en tècniques de resiliència per abordar el fenomen dels refugiats a curt, mitjà i llarg termini; i el tercer, l'elaboració d'un paquet de materials educatius sobre el fenomen migratori que s'espera que tingui efectes i recorregut més enllà de l'execució del projecte.
El projecte es vertebra sobre quatre fonaments que li donen solidesa:
- El primer: l'EpD i l'àmplia experiència d'ACPP (més de 10 anys) treballant des d'aquesta metodologia en centres educatius (principalment de secundària) per a la prevenció de l'odi i els prejudicis.
- El segon: des del grup de la UB, el GRIUB, especialitzat en intel·ligència i radicalització, que aportarà continguts especialitzats del fenomen situant-lo en el mapa polític internacional per tal d'abordar les causes que es troben en l'origen dels moviments migratoris de població en trànsit cap a Europa provinent -principalment- de Síria, l'Afganistan, Nigèria, Eritrea, Pakistan, l'Iraq i el Sudan.
- El tercer: el testimoni real de persones que han estat víctimes de la guerra, del postconflicte, que han migrat i s'han integrat a la societat catalana.
- El quart: el nexe entre aquestes persones, que abordaran el fenomen migratori des de la pròpia experiència (fent èmfasi especial a la greu vulneració de drets humans que pateixen les nenes i les dones refugiades) i la nostra organització, que el configuren les associacions catalanes especialitzades en atenció de persones refugiades (EXIL) o a la defensa de drets d'aquestes persones (CCAR).
El projecte es concep com l'inici d'una nova línia estratègica d'actuació de l'organització. Entenen que cal la societat sobre la necessitat d'incloure el fenomen migratori en les accions d'intervenció social en les quals treballem des de fa dues dècades. En aquesta proposa, com en altres que executen, entenen el centre educatiu com a centre neuràlgic del qual surten les línies per treballar amb els i les joves, tot projectant-los cap als barris i arrelant-los al territori (en contacte amb veïns i veïnes i tota la resta de teixit associatiu) i des d'aquí cap a la resta de la ciutadania. Per aquest motiu, s'ha pensat el projecte com una proposta de partida que es pot anar modificant al llarg dels propers anys segons les necessitats relacionades amb la lluita contra el racisme i la xenofòbia. Des d'aquesta idea de continuïtat, es pretén implicar el màxim d'agents de l'àmbit educatiu, incorporant en l'enfocament de la interculturalitat, metodologies, recursos i eines per fer una ciutadania més solidària.
Tancat
2930
|
CATALUNYA
CIUTATS OBERTES, EDUCACIÓ INTEGRADORA
- Titulars de drets: JOV - Joves
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: ACPP - ASSEMBLEA DE COOPERACIÓ PER LA PAU
- Import del projecte: 16.977,50 Euros
- Import soli·licitat: 16.497,50 Euros
- Aportació del Fons: 16.497,50 Euros
- Aportació ampliable: NO