Tancat
3727
|
Diversos Centreamèrica

CONSOLIDACIÓ DE LA XARXA CENTREAMERICANA DE COMUNICACIÓ COM UN ESPAI D’INFORMACIÓ COMUNITÀRIA A LA REGIÓ (FASE II)

  • Titulars de drets: CTP -Col·lectius tècnics o professionals
  • País: Diversos Centreamèrica
  • Continent: AMÈRICA
  • Any aprovació: 2022
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ ENTREPOBLES
  • Import del projecte: 74.606,67 Euros
  • Import soli·licitat: 50.550,00 Euros
  • Aportació del Fons: 39.683,03 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte pretén posicionar la Xarxa Centreamericana de Comunicació com un ens de referència per conèixer la realitat que viu la població comunitària a la regió i per articular iniciatives de comunicació relacionades amb temes de l'àmbit polític, social, econòmic, equitat de gènere i cultural per tal de promoure el desenvolupament humà dels pobles de Centreamèrica des d'un enfocament crític i qüestionador del sistema.

La iniciativa proposada complementa el suport que des del 2013 donen Entrepobles i la Fundación Luciérnaga per a l'assentament de la Xarxa, a través dels projectes 2867, 2967, 3065, 3206, 3333 i 3612 centrats a donar suport a l'intercanvi d'experiències sobre el paper que juguen les organitzacions de la Xarxa en la defensa de territori, béns comunitaris, els drets humans i la llibertat d'expressió, l'enfortiment de les capacitats de la Xarxa en àrees com la producció radiofònica, el periodisme comunitari i plans de comunicació i incidència, en tecnologies de la comunicació: ciberactivisme digital i digitalització i en incidència en les polítiques públiques contra la censura i la discriminació, gènere i masculinitats en la comunicació, i en el maneig, manteniment i reparació d'equips de radiodifusió per a organitzacions de la Xarxa.

Amb aquests projectes s'ha promogut l'accés a la informació digital, la incidència de la Xarxa en polítiques públiques en comunicació i en la lluita contra la violència envers les dones; el suport a les activitats del Centre de Comunicació i Documentació de la Fundació Luciérnaga, CEDOC, i activitats de divulgació de materials produïts per organitzacions de la Xarxa.

Tots els projectes han comptat amb el suport, entre d'altres de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i han pretès consolidar a la Xarxa Centreamericana de Comunicació perquè sigui referent a la regió com un espai generador d'informació alternativa amb qualitat i veracitat. A causa de les mesures per afrontar la pandèmia de la Covid-19, el 2021 el projecte s'ha centrat a enfortir el treball de la Xarxa des de la recuperació dels arxius de memòria històrica centreamericana.

El projecte del 2022 és una continuïtat d'aquest procés de consolidació de la Xarxa, que se centra en la producció d'almenys tres vídeos comunitaris i, en el cas d'organitzacions que tenen la ràdio com a mitjà d'expressió i difusió, la realització d'una sèrie temàtica de sis reportatges radiofònics. Tant els vídeos com els reportatges seran sobre temes d'actualitat local, que tenen un interès per ser coneguts a la regió.

El projecte també preveu la digitalització de material audiovisual que guarden les organitzacions en formats antics que corren el risc de deteriorament. Aquest projecte compta amb el suport dels ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Castellar del Vallès i Santa Coloma de Gramenet.

El projecte aspira a la consolidació definitiva de la Xarxa Centreamericana de Comunicació en aquesta tercera etapa, després d'un període de tres anys marcats per la pandèmia de la Covid-19 i el seu impacte a la regió i per l'augment de la repressió i la persecució als moviments socials i als mitjans de comunicació de base a Nicaragua, El Salvador i Guatemala, fonamentalment. Aquests dos factors han actuat en contra del desenvolupament i la consolidació de la Xarxa, per la qual cosa les activitats del projecte s'adrecen a reforçar l'estratègia per enfortir les seves capacitats per a la incidència i la sensibilització i en consoliden l'aliança. Per això les organitzacions faran reunions a cada país i tindran un contacte regional permanent de forma virtual, alhora que organitzaran una trobada regional presencial per valorar el procés i prendre decisions.

El projecte persegueix també que les organitzacions de la Xarxa enforteixin els seus coneixements en temes relacionats amb tecnologies de la comunicació, és a dir, l'accés i la gestió de xarxes socials i el reforçament de la seguretat informàtica. Per això es durant a terme tallers als tres països. A més, es planteja la promoció de la Xarxa cap a la població i els moviments socials en general, amb la producció d'un vídeo que detalli la raó de ser d'aquesta, les seves activitats, els èxits i les dificultats que travessen les organitzacions membres.

Alhora, dedicarà una atenció especial a recuperar, classificar i conservar de manera segura els seus registres audiovisuals amb gran valor polític i històric. La digitalització d'aquests materials és clau i la Fundació Luciérnaga ja compta amb set anys d'experiència en aquest àmbit.