El projecte busca contribuir a la construcció de la Cultura de Pau a partir del desenvolupament de les potencialitats i les capacitats tècniques, acadèmiques i comunicatives de nens, nenes, joves estudiants i formadors/es audiovisuals de l'Escuela Popular de Cine Comunitario Ojo al Sancocho ubicada a la localitat de Ciudad Bolívar, a Bogotà.
En el marc de la implementació dels Acords de Pau signats el 2018 entre els actors armats del conflicte, és prioritari el suport a la localitat de Ciudad Bolívar, perquè és un dels territoris en què s'ha focalitzat la recepció de la població víctima del desplaçament forçat.
L'Escuela Popular de Cine Comunitario Ojo al Sancocho requereix enfortir-se amb equipament bàsic audiovisual per poder generar productes de qualitat, dur a terme processos de formació integrals enfocats en la importància del domini de la tècnica de realització i producció audiovisual per a la construcció de missatges, la seva sostenibilitat i independència en els processos d'ensenyament-aprenentatge.
Igualment, s'espera instal·lar capacitats i ampliar oportunitats per al desenvolupament dels projectes de vida de la població participant titular de drets, que garanteixin continuïtat, a través de processos de formació especialitzada en guió, rodatge i edició, desenvolupament de capacitats comunicatives, i implementació d'estratègies de visibilització de les accions empreses a l'Escola a l'àmbit local, nacional i internacional, la qual cosa li permetrà constituir-se com a referent de construcció de cultura de pau.
Les pràctiques audiovisuals amb enfocament comunitari que desenvolupa l'Escola generen permanentment espais que dia a dia aporten a la cultura de pau a través dels escenaris pedagògics, des d'una perspectiva positiva de la pau, entesa no només com absència de guerra i/o violència, sinó com una pau que es converteix en un procés constant, dinàmic i participatiu i que es construeix i plena de sentit en funció de la trobada d'altres. Una pau que reconeix el conflicte com una dinàmica constant on pot haver-hi diferències i tensions, i on l'important és generar ambients que promoguin el diàleg i la regulació dels conflictes.
En aquest sentit, trobem en els processos creatius que es desenvolupen a l'Escola a través de l'audiovisual un motiu per a l'autoconeixement, element important en els espais de construcció de pau. Es tracta principalment de la promoció d'escenaris que contribueixin a construir confiança, comunicació, consens i cooperació entre individus des de la no-violència, el respecte permanent per si mateix, l'altre, la diferència i la vida en general, enmig d'un context de múltiples violències que s'enfronten dia a dia els habitants de la localitat de Ciudad Bolívar.
Elements importants de referència a l'Escola Popular de Cinema Comunitari com a procés de construcció de cultura de pau:
- Generació de vincles afectius i de confiança com una forma d'enfortir les relacions amb un mateix, amb els altres i altres, des del reconeixement propi, del territori i de la comunitat.
- El desenvolupament de la creativitat de tots els participants com a eina per ampliar la lectura del món, de les seves pròpies vides, i de les maneres en què poden resoldre els seus conflictes.
- El pensament crític, a través de la sensibilització sobre la situació del context i el desenvolupament de propostes per a la seva transformació en benefici de la comunitat.
- L'aportació a partir de l'enfortiment dels coneixements adquirits i la multiplicació dels sabers per part dels seus integrants; l'aprenentatge i la retroalimentació entre tots els agents que intervenen en la quotidianitat de l'escola es reflecteix en noves experiències.
- Formes de treball que prioritzen l'alteritat i el reconeixement de cadascuna de les persones del procés a través de la feina col·lectiva, la diversitat i la importància de les i els altres, generant un espai de cocreació i l'enfortiment del teixit de relacions.
- La pertinença que permet l'apropiació del territori, de l'escola i els vincula d'una manera natural i compromesa a el procés.
- El desenvolupament de l'autonomia per ser protagonistes de les seves pròpies transformacions.
- El desenvolupament de la sensibilitat per reconèixer-se i la generació de relacions afectives, que enforteixin la confiança en si mateixos i en els i les altres.
- Cadascun dels integrants té diferents processos, amb varietat de punts de partida i d'arribada, amb la qual cosa es reconeix el procés individual i les particularitats de cada participant.
- En el marc de l'enfocament de Drets Humans, es proposa la construcció d'una cultura de la no-violència, que promogui en la comunitat formes especifiques i alternatives per a la solució dels seus conflictes.
Tancat
3554
|
COLÒMBIA
CONSTRUCCIÓ DE CULTURA DE PAU DES DE L’ENFORTIMENT DEL CINEMA COMUNITARI PER A NENS, NENES I JOVES DE CIUDAD BOLÍVAR A BOGOTÀ, FASE 2
- Titulars de drets: JOV - Joves
- País: COLÒMBIA
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2021
- Entitat executora: ASSOCIACIÓ PER A LA DIFUSIÓ DEL CINEMA DOCUMENTAL LA BRETXA
- Import del projecte: 41.946,50 Euros
- Import soli·licitat: 34.996,50 Euros
- Aportació del Fons: 10.628,15 Euros
- Aportació ampliable: NO