Tancat
3118
|
IRAQ

CONTRIBUIR A L’EXERCICI REAL DEL DRET A LA SALUT DE LES PERSONES INTERNAMENT DESPLAÇADES A ERBIL, EL KURDISTAN, AFECTADES PEL TERRATRÈMOL I LA GUERRA

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: IRAQ
  • Continent: ÀSIA
  • Any aprovació: 2017
  • Entitat executora: ACP - ASSOCIACIÓ CATALANA PER LA PAU
  • Import del projecte: 91.039,20 Euros
  • Import soli·licitat: 50.610,50 Euros
  • Aportació del Fons: 50.610,50 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Aquesta intervenció està vinculada a dues emergències: Món Local Refugi, suport a població refugiada en països de primera acollida i a l'emergència generada pel terratrèmol que va sacsejar el Kurdistan el passat 13 de novembre. La resposta d'emergència presentada vol contribuir a la garantia dels drets de les persones desplaçades a través de l'acció humanitària focalitzada en l'àmbit de la salut. Aquest tipus d'actuació quedaria justificada a través de la situació d'emergència que es viu a l'Iraq arran del conflicte amb l'Estat Islàmic, que ha desencadenat un degoteig constant de persones desplaçades a altres regions del país. Erbil és una de les més afectades i la situació s'ha agreujat pels efectes del terratrèmol que ha sacsejat la regió i la ciutat.

Les persones internament desplaçades o IDP (acrònim en anglès) viuen majoritàriament en camps, on la cobertura de serveis bàsics és, si més no, compromesa: les agències internacionals i les organitzacions no governamentals estan desbordades, mentre que l'Estat iraquià es troba immers en el vessant militar del conflicte.

Davant d'aquesta conjuntura, les organitzacions sòcies de Catalunya i l'Iraq treballen per garantir l'accés a uns serveis sanitaris de qualitat que posin a disposició del màxim nombre de persones possible una atenció mèdica adequada, ja sigui a través de la sensibilització, de la prevenció o de l'assistència directa. A més, seguint criteris de vulnerabilitat, seran les dones i els infants el col·lectiu en els quals se centraran els serveis oferts tenint en compte la seva particular fragilitat en un entorn caracteritzat pel conflicte.

Així doncs, el projecte contempla dues línies de treball fonamentals:

a) Sensibilització i prevenció: a través de la informació sobre bons hàbits de salut i el repartiment de kits higiènics, es vol contribuir a la reducció de l'exposició a les principals malalties infeccioses i augmentar la resiliència en l'àmbit de la salut.

b) Assistència mèdica: a través de l'establiment d'unitats mòbils que prestin atenció directa als camps de desplaçats/des es vol contribuir a ampliar l'accés i la disponibilitat dels serveis mèdics entre la població vulnerable i/o internament desplaçada de la zona, essent les dones i els infants els dos col·lectius definits com a prioritaris. Al-Amal disposa d'una clínica mèdica a la ciutat d'Erbil, capital de la regió homònima i, actualment, vol dotar-se d'aquest nou servei per oferir una atenció més propera i eficaç, donada l'enorme demanda de serveis mèdics que caracteritza la zona.

Finalment, també es tindran en compte aspectes de coordinació amb les autoritats locals i regionals, així com amb les agències i organitzacions nacionals i internacionals amb un rol determinant en l'àmbit de la salut a la zona.