En el món globalitzat en que vivim, les empreses transnacionals tenen cada cop més poder i un major impacte en els assumptes polítics i socials dels països on operen. En moltes ocasions les operacions no es regeixen per criteris ètics i/o de respecte dels drets humans, sinó per criteris de maximitzar els beneficis. Aquesta lògica està ocasionant greus violacions de drets humans en zones de conflicte armat i/o inestabilitat politicosocial, o amb opressions d'un altre país. El dret internacional no té mecanismes específics per poder controlar, limitar i regular l'acció de les empreses transnacionals, fet que provoca que molts crims corporatius quedin impunes.
Noves iniciatives internacionals estan avançant lentament, però van marcant uns principis rectors que estan definint la responsabilitat social corporativa. Per tal que aquests mecanismes es vagin aplicant, cal que les administracions públiques i les consumidores siguin responsables i cada cop analitzin i valorin més la contractació i la compra de serveis i productes. La combinació de mecanismes regulatoris vinculants i la compra responsable és l'única estratègica que pot forçar que les empreses transnacionals acabin respectant els drets humans.
En aquest sentit, en la mesura que els ajuntaments treballen amb els diners de les seves poblacions, tenen una responsabilitat clau i també una capacitat d'incidència en el mercat global i en el respecte dels drets humans. D'aquesta manera, es pot assegurar la coherència de les polítiques de cooperació per la defensa dels drets humans amb la gestió i el funcionament dels municipis en el seu dia a dia.
Per això, en el marc de la Comissió de Pau del Fons Català, s'acorda aprovar el projecte, que pretén millorar les eines de les administracions locals de Catalunya per poder realitzar contractacions i compres públiques sota criteris ètics i basats en els drets humans, també com millorar el coneixement de l'impacte de les empreses transnacionals en els drets humans de les poblacions que viuen en zones de conflicte armat i/o inestabilitat politicosocial.
Així, el projecte preveu:
- En primer lloc, elaborar una guia ètica i dels drets humans destinada als municipis catalans per millorar els processos de contractació i la compra pública. El resultat esperat és una guia amb textos aprovats per juristes, que s'incorporin a les contractacions municipals, amb suport de directrius de l'ONU i de la UE. A més, es revisaran les clàusules municipals actuals i es comptarà amb suport d'interventors municipals que validin la feina. Aquesta guia anirà acompanyada d'un taller-presentació per poder treballar l'eina amb les tècniques dels ajuntaments i també d'un programa d'assessorament i seguiment de l'aplicació de les recomanacions de la guia. El posterior acompanyament personalitzat de les entitats involucrades municipi per municipi, permetrà analitzar la realitat de cada poble. Aquest acompanyament serà l'espai on poder resoldre dubtes i poder apropar la legalitat a la realitat. La guia anirà acompanyada d'uns annexos que conformaran la part pràctica de l'aplicació d'aquesta. Se centraran en Palestina, Sàhara i Colòmbia i analitzaran quines són les empreses relacionades amb aquests països que estan vinculades amb les violacions dels drets humans, amb la idea de conformar un llistat d'empreses a les quals no contractar serveis ni comprar-los productes.
- En segon lloc, es crearà una unitat de comunicació per difondre la guia i els annexos complementaris i poder donar visibilitat al projecte, especialment a l'aplicació de les recomanacions de la pròpia guia en els diferents municipis per posar en valor els esforços dels municipis catalans per treballar la defensa dels drets humans a l'àmbit local però pensant globalment.
Destacar que per poder portar a terme aquesta acció es crearà un consorci d'entitats format per Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI), Nexes Intercultural i l'Institut Internacional per l'Acció Noviolenta (NOVACT) amb àmplia experiència en països en zones de conflicte i en l'anàlisi de l'impacte de les empreses transnacionals en els drets humans. Aquest consorci s'articularà amb el grup de treball d'empreses i drets humans de la Federació d'ONGs Catalanes on participen organitzacions especialitzades en la defensa dels drets humans i el control de les empreses transnacionals, com per exemple a Colòmbia (Taula per Colòmbia, Col·lectiu Maloka, Entrepobles), Sàhara (Federació ACAPS) i Palestina (SUDS).
Tancat
2936
|
CATALUNYA
CREACIÓ I POSADA EN MARXA D’UNA GUIA ÈTICA I DELS DRETS HUMANS PER A LA CONTRACTACIÓ I LA COMPRA PÚBLICA DELS MUNICIPIS CATALANS
- Titulars de drets: AUT - Autoritats locals
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: NOVA Centre per a la Innovació Social
- Import del projecte: 33.779,80 Euros
- Import soli·licitat: 20.130,00 Euros
- Aportació del Fons: 17.715,46 Euros
- Aportació ampliable: NO