El projecte és un projecte d'aprenentatge i servei d'educació en drets humans que pretén endinsar els joves, d'una forma pràctica, en el coneixement i la importància de l'exercici d'aquests drets, així com en les accions que es generen per defensar-los en l'àmbit internacional i local. La intenció de tot aquest procés és la d'afavorir entre joves el coneixement social del seu entorn i del món per fomentar l'esperit crític i solidari que els impulsi a treballar i incorporar en la seva vida la consecució d'una vida digna per a tothom. Des de Grup Eirene es valora que és un projecte d'aprenentatge i servei perquè els/les estudiants, a banda de construir i aprendre conceptes, coneixements diversos, metodologies, etc. poden revertir en la comunitat aquest aprenentatge amb la creació d'un fòrum propi.
El propòsit del projecte és que els joves, després d'una formació teòrica, transversal i participativa sobre els Drets Humans, puguin investigar i fer recerca sobre aquelles persones, entitats del municipi on viuen o de l'entorn més proper, que han pogut construir pau i justícia social a través de la defensa dels drets humans. Després de la recerca (que sempre es farà col·lectiva i per grups de treball de joves en funció de les diverses temàtiques que sorgeixin) per conèixer entitats i persones defensores, es proposarà la creació d'un Fòrum de DDHH on es mostrin tots els productes que els/les joves han pogut generar en tot el procés i també on puguin tenir veu testimonis d'aquestes persones i entitats defensores escollides.
El projecte consta de diferents parts que es desenvoluparan durant tot el curs escolar 2019/2020, d'una durada de 35 a 40 hores aproximadament (el temps més òptim són 40 hores però depenent del centre educatiu on es desenvolupi s'haurà d'escurçar al temps d'una optativa o complementària, que és 35 hores) es pot implementar en classes d'optatives, ètica, socials, etc.
Les parts són les següents:
- FORMACIÓ de professorat en drets humans i entitats a principi de curs, on es presentarà el projecte d'aprenentatge i servei i la guia didàctica per posar en pràctica el projecte.
- SENSIBILITZACIÓ (1r trimestre): preparació teoricopràctica per adobar el terreny i mostrar als/les joves què són els drets humans, què significa ser subjecte de drets humans i quines característiques té una persona defensora de DDHH. En aquest apartat s'assistirà al 'Fòrum: Ciutats Defensores de Drets Humans' que organitza el municipi de Santa Coloma de Gramenet amb la visita de Defensores de Drets Humans de diverses parts del món i que es realitza conjuntament amb diversos ajuntaments més de Barcelona.
- RECERCA DE DEFENSORES LOCALS (2n trimestre): un cop acabada aquesta fase, les accions es dirigiran en horari lectiu i fora de l'horari lectiu (per possibilitar el coneixement de les entitats) on treballaran les característiques i els valors que ha de tenir una persona defensora i coneixeran les necessitats més destacades del municipi per, posteriorment, poder escollir els drets que defensin i donin cobertura a aquestes necessitats. A partir d'aquí els/les joves estudiants iniciaran la recerca de les entitats que treballin en l'àmbit local per la justícia social al municipi, tenint en compte les destreses, les aficions, i les motivacions de cada jove, desenvoluparan un treball/producte en funció de les temàtiques de drets humans escollides.
- MOSTRA DEL PRODUCTE (3r trimestre): el projecte finalitzarà celebrant, el mes de juny de 2020, un 'Fòrum' al mateix municipi i organitzat pels joves. En aquest Fòrum es mostraran tots els treballs realitzats durant el procés col·laboratiu de recerca de defensores de Drets Humans i treballs i també s'aprofitarà per presentar les persones i les associacions defensores de la seva comunitat que puguin assistir-hi.
- CANALITZACIÓ dels sentiments de solidaritat i desitjos de participació. El projecte també servirà per poder oferir als/les joves d'entitats locals, si així ho desitgen, de col·laborar i així poder contribuir a la justícia social i a l'enfortiment social de la seva comunitat.
- AVALUACIÓ conjunta del projecte entre joves, professorat i entitats implicades i el Departament de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Totes les sessions del projecte estan desenvolupades amb metodologies participatives, especialment el treball col·laboratiu i les dinàmiques de grup.
Tancat
3365
|
CATALUNYA
DESCOBRIM DEFENSORES DRETS HUMANS. PROJECTE D’ApS PER FOMENTAR ELS DRETS HUMANS I LA PARTICIPACIÓ COMUNITÀRIA
- Titulars de drets: JOV - Joves
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2019
- Entitat executora: GRUP EIRENE
- Import del projecte: 34.845,37 Euros
- Import soli·licitat: 17.422,69 Euros
- Aportació del Fons: 9.977,61 Euros
- Aportació ampliable: NO