Tancat
3478
|
MARROC

DONA, IGUALTAT I TREBALL DIGNE AL MARROC 2019-2022 (FASE II)

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: MARROC
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2020
  • Entitat executora: FUNDACIÓ JOSEP COMAPOSADA - SINDICALISTES SOLIDARIS
  • Import del projecte: 101.515,00 Euros
  • Import soli·licitat: 6.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 6.000,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte, del qual es presenta la segona fase, neix arran dels dos fòrums de dones sindicalistes que es van realitzar durant el mes d'octubre de 2019 a les ciutats de Casablanca i Mohammedia en els quals es va analitzar i debatre la situació de les dones en tres àmbits: la societat, el sindicat i el lloc de treball.

Fruit d'aquestes reflexions i reivindicacions, les direccions dels sindicats participants es van fer seves les demandes i observacions emeses en les conclusions i en els respectius congressos es va marcar com a línia prioritària de treball la implementació de polítiques d'igualtat encaminades a promoure l'accés de les dones els òrgans executius i a l'empoderament de les sindicalistes marroquines. Per assolir-ho, s'ha detectat la necessitat que els homes membres de les diferents executives sectorials i regionals també participin en les formacions en les quals es tractaran temes legislatius i d'igualtat. Cal incidir en els homes per tal que promocionin l'entrada de dones a les comissions executives i així enriquir la mirada i les accions sindicals.

Actulament, les treballadores marroquines militen als sindicats però pràcticament no participen en els òrgans executius. Això té diverses causes, tant culturals com religioses, però en les conclusions dels fòrums en destacaven tres: la submissió endèmica envers els homes, la falta de confiança en elles mateixes i el masclisme.

En aquest projecte de tres fases, es treballarà amb el doble objectiu de visualitzar, d'una banda, les dones i fomentar la seva participació dins de les estructures sindicals, com a interlocutores de les empreses i dels companys/es i com a ciutadanes. I, d'altra banda, es crearà una xarxa de secretaries de la dona que abraci totes les regions del país i dels sectors productius existents.

En aquesta segona fase es faran 45 formacions, en les quals participaran els membres d'executives que no ho han fet en la primera fase i dones que potencialment poden i volen accedir a llocs de responsabilitat. Cadascuna d'aquestes formacions anirà acompanyada d'accions a les empreses i a polígons industrials amb la intenció de visualitzar les dones com a referents i líders sindicals. Al voltant dels dies 8 de març (Dia de la dona treballadora), i del 7 d'octubre (Dia del treball digne), es repartiran tríptics i cartells i es faran accions al carrer amb el mateix objectiu.

Al finalitzar aquest projecte, totes les executives regionals i sectorials hauran de tenir una dona encapçalant afectivament la Secretaria de la Dona i els seus corresponents equips. Alhora, es busca que almenys un 25% de les places a les diferents executives siguin dones.

Des de l'Escola del Treball Digne de Tetuan es faran 20 cursos encaminats a formar dones que s'especialitzaran en diversos temes (violència de gènere, igualtat, legislació, etc.) per tal que puguin assessorar la resta de Secretaries de la Dona i els seus equips.

Al finalitzar aquesta fase es farà una jornada d'avaluació amb tots els actors implicats. També mateix hi haurà una avaluació externa al Marroc per part de l'Associació Cultural 'Cercle Shehrazad'.