Tancat
3566
|
MARROC

DONA, IGUALTAT I TREBALL DIGNE AL MARROC 2019-2022 (FASE III)

  • Titulars de drets: DON - Dones
  • País: MARROC
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2021
  • Entitat executora: FUNDACIÓ JOSEP COMAPOSADA - SINDICALISTES SOLIDARIS
  • Import del projecte: 81.520,00 Euros
  • Import soli·licitat: 6.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 5.000,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

La Covid-19 i les mesures de confinament va provocar un gir en el projecte quant a l'execució de les accions que formaven part de la primera i de la segona fase, i malauradament també serà així en aquesta tercera que ara es presenta. Es va haver de fer un enorme esforç per tal d'adaptar tant els materials pedagògics com per formar els formadors i cercar les millors eines per dur a terme les formacions.

Aquesta situació ha demostrat una vegada més la gran bretxa digital existent al Marroc, concretada en quatre àmbits:

- Bretxa digital de gènere (les dones tenen menys accés, eines i coneixements)
- Bretxa geogràfica (les zones rurals no disposen de connectivitat)
- Bretxa formativa (com menys estudis, menys capacitat d'accés)
- Bretxa econòmica (com menys ingressos menys possibilitats de tenir instruments, connectivitat i coneixements)

En el plantejament inicial es preveia que el tercer any del projecte, aniria en la línia de treballar molt en els àmbits de la formació i de les accions al carrer. En aquests moments és impossible saber com evolucionarà la pandèmia de la Covid-19 i si es podran fer accions d'agitació i mobilització al carrer. Per això, es deixa per a un futur la creació de grups de dones que a les zones industrials de Marràqueix, Fes i Tànger, principalment, portin les reivindicacions i la formació a peu d'empresa. En aquest sentit, es farà una formació específica a 30 de les responsables de les Secretaries de la Dona que s'han anat constituint perquè siguin elles mateixes les que dinamitzin 30 tallers de 20-25 dones sindicalistes cadascun. En aquests tallers es tractarà sobre les principals directives dels drets civils, familiars i socials de la dona, el Conveni 190 de Nacions Unides sobre la violència contra les dones en els llocs de treball, a la llar i a la societat i sobre el Codi de Família i els drets de les dones. Amb aquesta acció haurà crescut considerablement el nombre de dones actives amb unes nocions mínimes dels drets que les emparen, ja que s'estima que s'arribarà a unes 600 dones.

Finalment, es farà una assemblea general on participaran totes les responsables de les Secretaries de la Dona regionals i sectorials per tal d'escollir la seva responsable a l'àmbit nacional i perfilar el seu propi pla de treball.

La FSD, continuarà el mateix esquema formatiu, però només farà 15 tallers adreçats a dones sindicalistes.

Com és costum en tots els projectes de Sindicalistes Solidaris. tots els actors implicats en el projecte faran una jornada d'avaluació per tal de valorar-lo.

El projecte té un marcat caràcter de gènere ja que busca l'apoderament de les dones alhora que es promociona el seu dret a intervenir en els estaments sindicals. En algunes de les activitats d'aquesta fase, es comptarà amb la participació d'algun home: aquest fet ve donat pel convenciment que per tal de promoure la presència de dones, també cal fer un treball amb els homes que, a la llarga, han de ser els còmplices perquè es compleixin els cànons de paritat desitjats.