Tancat
3279
|
CATALUNYA

EL DRET D’ASIL I DE REFUGI A SANT CUGAT DEL VALLÈS

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2018
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ DE PERIODISME FORA DE QUADRE
  • Import del projecte: 65.167,00 Euros
  • Import soli·licitat: 32.181,00 Euros
  • Aportació del Fons: 13.060,77 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Enguany (2018) es compleixen 50 anys de la independència de Guinea Equatorial d'Espanya, un període durant el qual Catalunya va exercir de metròpoli colonial. La intenció d'aquest projecte és donar a conèixer el passat colonial i, alhora, la situació de les persones equatoguineanes que han demanat refugi al nostre país, ja que Guinea Equatorial viu des de fa 39 anys sota el mateix règim dictatorial.

El centre serà l'escriptor més traduït del país, Juan Tomás Ávila Laurel, refugiat a Sant Cugat del Vallès des del 2011, quan va emprendre una vaga de fam. La seva obra, la més recent escrita a la ciutat, serveix per entendre millor la situació actual i generar esperit crític.

El projecte girarà al voltant del documental 'Juanto: l'escriptor d'un país sense llibreries' (encara inèdit), i es dinamitzarà a través d'un web específic que inclourà tres càpsules audiovisuals, informació actualitzada sobre el país, una maleta educativa i un espai de diàleg i debat. Tindrà 115.000 usuaris únics i el doble de persones ho coneixeran per xarxes. Es promouran almenys 12 actes a Sant Cugat del Vallès, Barcelona i almenys a unes altres quatre ciutats catalanes, on assistirà una mitjana de 100 persones, amb la intenció de crear una comunitat activa que busqui canviar aquesta situació.

Aquest projecte neix d'un programa més ampli de l'associació Fora de Quadre per connectar realitats i transformar el món que ens envolta. A més, abans de presentar aquesta proposta ja hi ha hagut una recerca prèvia que va començar el 2016 i que ha portat a l'entitat a reunir-se amb els principals actors, a documentar-se sobre la situació i a consensuar quin projecte podria ser el més sostenible. Actualment encara té diversos projectes que van començar fa uns quants anys que continuen vigents i l'entitat garanteix que s'hi dona continuïtat més enllà de les ajudes rebudes. Aquest seguiment es fa de manera natural, amb l'objectiu de generar impactes duradors.

El projecte actual s'ha elaborat de manera coordinada. En tot cas, també és busca que l'audiovisual es pugui seguir projectant en festivals, centres cívics, escoles, instituts, cicles organitzats per associacions, etc. per generar un efecte multiplicador de bola de neu.

També es vol que el contingut que es generi a Internet es mantingui disponible almenys 5 anys, i per això la inversió en allotjament que farem al web serà fins al 2023.