Tancat
2631
|
CATALUNYA

EL DRET HUMÀ A L’AIGUA I AL SANEJAMENT

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2013
  • Entitat executora: ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL D'ENGINYERIA SENSE FRONTERES
  • Import del projecte: 40.000,00 Euros
  • Import soli·licitat: 32.000,00 Euros
  • Aportació del Fons: 28.979,65 Euros
  • Aportació ampliable: NO

Aquest programa s'emmarca dins l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni número 7; del Decenni Internacional per a l'Acció 'L'aigua, font de vida' de les Nacions Unides, com també la resolució de l'Assemblea de les Nacions Unides reconeixent el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament (DHAS) el juliol de 2010 i el programa Global Water Operators Partnership Alliance (GWOPA) amb secretaria d'ONU Hàbitat i seu a l'AMB. L'objectiu és la promoció i la posada en valor de la cooperació internacional al desenvolupament a través dels projectes d'aigua i sanejament i la sensibilització.

Les accions centrals es desenvolupen a través d'un itinerari expositiu i pedagògic, amb el qual s'exposa la realitat del Sud a través de la crisi mundial de l'aigua. L'aigua permet entendre un món que evoluciona a diferents velocitats i permet visualitzar la realitat dels països en desenvolupament, ja que els impactes del no accés a l'aigua són multidisciplinaris: en l'alimentació, la salut, l'escolarització dels infants, les dones, el medi ambient i el canvi climàtic, el desenvolupament econòmic i, fins i tot, els conflictes i la cohesió social. L'aigua esdevé un vehicle de construcció democràtic i és indispensable no només pel desenvolupament humà sinó també per la dignitat de les persones. D'altra banda, aquesta activitat també permet posar en valor la cooperació municipal, en un moment tan delicat com el que estem vivint

És fonamental valoritzar el treball que han realitzat centenars de municipis els últims anys a través de les polítiques públiques de cooperació i solidaritat. En aquest sentit, s'utilitza l'element aigua com a vehicle conductor per presentar projectes de cooperació descentralitzada que han realitzat diferents municipis perquè la ciutadania pugui entendre el sentit de la cooperació descentralitzada.

D'altra banda, la dimensió de formació i incidència es desenvoluparà a través d'una jornada amb els diferents actors clau en l'assoliment dels Objectius del Mil·lenni en aigua i sanejament. Així, es pretén reunir els operadors d'aigua, les autoritats locals, la societat civil, el món acadèmic, etc., per treballar conjuntament en l'assoliment de l'accés universal a l'aigua. A més, es potenciarà la incorporació d'aquests nous actors perquè resulten clau per a l'assoliment dels ODM i poden suposar una alternativa de finançament de gran valor.

Finalment, es treballa la investigació, la darrera dimensió de l'Educació pel Desenvolupament, a través d'un estudi sobre l'avanç del Dret humà a l'Aigua i al Sanejament a escala internacional, nacional i local, tot aportant la visió, l'experiència i les bones pràctiques recollides en el seminari per tots els actores i fent-ne difusió als diferents municipis. La participació i el seguiment de la societat civil en aquest tipus de polítiques es fonamental per la seva bona implementació.