El conjunt d'actuacions del projecte tractarà el cas d'explotació de gas fracking a la regió de Douz i la defensa dels aqüífers, al sud de Tunísia i les seves implicacions sobre la població local. Aquest projecte està afectant la salut i els drets de les comunitats de Tunísia. El cas de Douz és exemplificant, ja que la pràctica d'extracció de gas està contaminant els aqüífers dels subsòl, que proveeix d'aigua la població de la regió. La població local ha vist un augment de les malalties i la mortalitat dels habitants de la zona.
Douz està habitada en gran part per comunitats berbers (amazigh), que són nòmades o seminòmades, que depenen dels recursos del territori per viure. La contaminació del medi i la privatització de terres posen en perill el seu estil de vida, tant perquè els afecten la salut i els dificulten el proveïment per a la subsistència, com perquè els impedeixen els moviments migratoris. Els membres més afectats d'aquestes comunitats són les dones, els infants i la gent d'edat avançada dels pobles amazigh. Segons un estudi de l'Observatoire Tunisien de l'Économie (OTE), les dones de la regió de Douz tenen un alt índex de càncer de mama, entre altres malalties.
L'ODG va anar a Douz el setembre de 2014 i va dialogar directament amb persones afectades. A més, l'entitat col·laboradora Observatoire Tunisien de l'Économie ha realitzat un diagnòstic participatiu de la situació a Douz a través de reunions i entrevistes amb les persones afectades, que han expressat el seu desacord amb el projecte d'extracció de gas, cosa que s'ha explicitat a través de nombroses mobilitzacions a la regió. Aquest fet garanteix el bon coneixement inicial sobre la temàtica per part de l'ODG, també com dels impactes sobre aquestes comunitats.
El projecte, que és continuïtat del 2821, contempla inicialment una avaluació juntament amb la població local de Douz dels impactes que ha tingut el pla gasístic en les seves vides. A continuació, es realitzaria una recerca per plasmar les conseqüències d'aquests tipus de projectes i s'elaborarien materials d'Educació al Desenvolupament que, de manera interactiva i visual, ajudin a entendre què passa a Douz i les causes que ho generen. En acabat, s'organitzaran xerrades en municipis catalans, com Sant Cugat del Vallès, per exposar les implicacions del projecte a Douz, juntament amb organitzacions de defensa socioambiental col·laboradores, i es presentaria la recerca a personal parlamentari català i tunisià per poder explicar els resultats del treball. Durant tot el procés, es faria una àmplia difusió de totes les activitats i resultats del projecte entre la població catalana i tunisiana.
El punt central de la iniciativa són la realització dels materials interactius i el treball amb les organitzacions catalanes sensibilitzades pels casos de fracking, els dels deutes il·legítims i les finances responsables, així com el moviment social tunisià mobilitzat per aquest conflicte. La participació i l'enfortiment de capacitats d'aquests es concretarà en les xerrades organitzades pel debat i la sensibilització sobre la temàtica i en els materials educatius esmentats.
Finalment, les mesures d'avaluació de resultats i impactes es concretaran a través de l'assistència i la participació a les xerrades que es facin com activitats de sensibilització i incidència, així com de les visites dels materials web i interactius, i de l'anàlisi de xarxes socials.
Tancat
2995
|
CATALUNYA
ELABORACIÓ DE MATERIALS PEDAGÒGICS MULTIFORMAT PER A LA SENSIBILITZACIÓ SOBRE ELS VECTORS D’EMPOBRIMENT AL SUD I AL NORD GLOBALS, I PER A LA VISUALITZACIÓ I COORD. DE LES ALTERNATIVES DE LA SOC. CIV.
- Titulars de drets: PGE - Població general
- País: CATALUNYA
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2016
- Entitat executora: XARXA DE L'OBSERVATORI DEL DEUTE EN LA GLOBALITZACIÓ (ODG)
- Import del projecte: 60.928,00 Euros
- Import soli·licitat: 28.736,00 Euros
- Aportació del Fons: 14.863,21 Euros
- Aportació ampliable: NO