Tancat
2915
|
CATALUNYA

EN DEFENSA DEL DRET D’ASIL: CONSOLIDACIÓ DE LA XARXA ASIL.CAT I CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2016
  • Entitat executora: CCAR - COMISSIÓ CATALANA D'AJUDA AL REFUGIAT
  • Import del projecte: 63.440,00 Euros
  • Import soli·licitat: 31.720,00 Euros
  • Aportació del Fons: 31.720,00 Euros
  • Aportació ampliable: NO

La Xarxa Asil.cat es va constituir el maig de 2014 i la conformen un conjunt d'entitats catalanes especialitzades en l'àmbit de la protecció internacional. Aquestes entitats es troben organitzades de forma voluntària amb l'objectiu de millorar les capacitats d'acollida de la societat catalana de les persones sol·licitants de protecció internacional i d'apatrídia, refugiades, apàtrides i persones denegades de la protecció internacional, a través del reconeixement dels seus drets mitjançant la realització d'activitats d'assistència i atenció al col·lectiu, així com d'incidència, formació i sensibilització.

Actualment, la Xarxa Asil.cat està integrada per les següents entitats: Accem, l'Associació Catalana per a la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI), l'Associació EXIL, l'Associació Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), la Fundació ACSAR, el PEN Català, Sicar cat-Adoratrius, Creu Roja-Catalunya i el Comitè Català de l'ACNUR).

Pel que fa al projecte, els objectius són:

- Reforçar el treball en xarxa en matèria de protecció internacional a través de la consolidació de les accions de la Xarxa Asil.cat.
- Contribuir en el disseny de polítiques públiques de protecció internacional d'àmbit local i autonòmic que abordin les causes del desplaçament forçat, així com l'acollida de les persones desplaçades forçosament a casa nostra des d'una perspectiva de drets humans.
- Enfortir les accions d'incidència en matèria de protecció internacional a Europa, fomentant el treball en xarxa amb altres entitats i actors d'àmbit europeu.
- Desenvolupar accions d'incidència política i social a fi d'incrementar la sensibilització ciutadana entorn de les persones refugiades i/o víctimes de greus violacions de drets humans i prevenir el sorgiment de discursos xenòfobs i racistes a Catalunya.

Això es farà:

Desenvolupant activitats d'incidència entorn al Pla de Protecció Internacional a Catalunya, a través de:

- Reunions amb els grups polítics del Parlament de Catalunya.
- Reunions amb els i les responsables en matèria de protecció internacional de la Generalitat de Catalunya, per tal de fer seguiment de la implementació del Pla.
- Reunions amb representants dels ens locals i les principals entitats municipalistes.
- Elaboració de comunicats i notes de premsa des de la Xarxa Asil.cat en relació amb la situació de les persones refugiades a Catalunya i el desenvolupament del Pla de Protecció Internacional.

Desenvolupant activitats de sensibilització i d'incidència social per a la defensa dels drets de les persones refugiades que es troben a Catalunya:

- Disseny i difusió d'una campanya de sensibilització sobre el dret d'asil a Catalunya, durant els mesos d'abril, maig i juny de 2016.
- Realització d'activitats de comunicació i difusió de la Xarxa Asil.cat (manteniment i actualització de la nostra pàgina web, gestió de les xarxes socials i elaboració de notes de premsa i comunicats).

Donant projecció internacional a la Xarxa Asil.cat i establint partenariats amb altres entitats i organitzacions especialitzades en l'àmbit de l'asil a Europa, mitjançant viatges d'incidència i d'estudi:

- Manteniment de reunions amb institucions i entitats europees especialitzades en asil per tal d'augmentar l'impacte de les nostres accions i definir estratègies de col·laboració.
- Investigació dels sistemes d'asil d'altres països europeus per a la identificació de bones pràctiques en matèria d'acollida de persones refugiades a Europa.
- Es tracta de la continuació d'una activitat que desenvolupada durant l'any 2015, quan representants de la Xarxa Asil.cat van viatjar a Àustria, Bèlgica i Noruega per tal de conèixer els sistemes d'asil d'aquests països i identificar-hi bones pràctiques a implementar a Catalunya.

Generant reflexió per contribuir a la millora de les polítiques públiques d'acollida de persones refugiades a Catalunya:

- Organització del primer Seminari europeu sobre protecció internacional el mes de juny de 2016, on s'analitzaran:
* Els sistemes d'acollida de diversos estats membres de la Unió Europea o de l'EEA (com Suècia, Noruega, Bèlgica, Itàlia i Espanya).
*El paper dels municipis pel que fa a l'acollida i la integració de persones desplaçades forçosament.
* La situació dels col·lectius especialment vulnerables al llarg del procediment d'asil (persones refugiades LGBTI, menors no acompanyats i víctimes de tràfic d'éssers humans, entre d'altres).
* Les polítiques europees de reassentament de persones refugiades.

El Seminari vol constituir un espai de debat i d'intercanvi de bones pràctiques, que contribueixi a generar sinèrgies i col·laboracions futures amb entitats i organitzacions especialitzades en asil d'àmbit europeu. Amb posterioritat al Seminari s'elaborarà una publicació que recollirà les intervencions dels ponents participants.

Les activitats dutes a terme des de la Xarxa Asil.cat es poden consultar a la pàgina web de la Xarxa: www.asil.cat i als perfils de Twitter (@wwwasilcat) i Facebook (https://www.facebook.com/wwwasilcat).