L'objectiu del projecte és el reforç formatiu dels joves estudiants de batxillerat o universitaris de les colònies marginals de Tegucigalpa i comunitats rurals d'Hondures, perquè definitivament surtin de la pobresa extrema, es converteixin en líders comunitaris i contribueixin també a revertir aquesta situació de pobresa de les seves colònies i comunitats.
El projecte planteja:
- Afavorir la matriculació de 280 joves sense recursos a la universitat o a batxillerat.
- Oferir un acompanyament psicològic i de reforç per assegurar el seu procés formatiu.
- Formar-los com a líders comunitaris perquè s'involucrin en els diferents programes socials que desenvolupa ACOES a les colònies de Tegucigalpa i comunitats rurals d'Hondures.
Es tracta d'un projecte educatiu d'acompanyament de joves pertanyents a famílies sense recursos econòmics des de ben petits. La gran majoria han estudiat als centres educatius gestionats per ACOES envoltats d'un entorn de violència (maras) i han estat beneficiaris de beques que ara, una vegada cursant i/o graduats de batxillerat, han continuat els seus estudis a la universitat i alhora s'han incorporat als diferents projectes d'intervenció social que desenvolupa ACOES a la colònia marginal on es troben, tot convertint-se en motors de canvi social per al seu entorn.
Aquests joves rebran reforç acadèmic i suport logístic perquè concloguin el seu itinerari educatiu i alhora adquireixin habilitats com a líders comunitaris a través de les formacions en habilitats específiques i participació en la gestió de projectes socials que es duen a terme a les colònies i comunitats rurals per part de ACOES.
La comunitat de beneficiaris d'aquest projecte són 280 joves universitaris i/o de batxillerat que provenen de dos entorns diferenciats:
1. Joves de famílies en situació d'alta vulnerabilitat, que viuen en colònies marginals i que han superat la secundària.
2. Estudiants de zones rurals empobrides d'Hondures (indígenes, en molts casos) que provenen d'altres projectes educatius de ACOES i que són acollits en residències per acabar el batxillerat i/o superior.
Al llarg de més de 25 anys d'existència, ACOES ha posat en marxa un model d'intervenció social que aporti una solució integral a nens i joves en situació de vulnerabilitat, afavorint la seva incorporació al sistema educatiu formal i enfortint les seves capacitats com a agents de desenvolupament comunitari. A data d'avui podem parlar d'èxits rellevants en matèria d'integració i recuperació d'aquests joves que d'una altra forma estaven abocats a integrar-se en grups violents presents en els seus barris i colònies.
La col·laboració d'aquests joves té un important efecte multiplicador ja que ells mateixos executen i dissenyen les accions, formant nous joves i adquirint més experiència, la qual cosa possibilita la rèplica de les accions als barris i facilita la participació i l'apoderament dels titulars de drets.
Els Centres de Capacitació Juvenil (CCJ) d'ACOES són el centre d'operacions dels seus projectes. Hi assisteixen diàriament 450 joves de batxillerat i universitat receptors de beca per continuar els seus estudis (classes de reforç), rebre formació complementària i participar en la gestió de diferents programes socials que desenvolupa on és present (agents de salut, reforç escolar, menjadors populars, reforestació d'espais públics, etc.)
El CCJ és l'eina fonamental de la qual es val aquest projecte per aconseguir els objectius, entenent que els joves reben una formació integral que els dota de les capacitats i habilitats per sortir de la pobresa i alhora es converteixen en agents de canvi i líders comunitaris de les seves pròpies colònies o comunitats.
En concret, el projecte pretén oferir a aquests joves estudiants en total risc social:
- Atenció i seguiment psicològic, pedagògic i acadèmic necessaris per solucionar amb uns estudis universitaris, alhora que la majoria compten amb una situació personal molt complicada (ambient violent, famílies desintegrades, falta de suport per part de pares de família, consum de drogues, alcohol, etc.) als quals cal fer un seguiment psicosocial que ajudi a sostenir els esforços educatius que s'estan duent a terme.
- Coordinació i tutoria d'aquests joves en la gestió de la seva col·laboració a les colònies on se situen els projectes i la intervenció a la colònia a través del CCJ.
- Formació en lideratge i en diferents competències per a la implementació i el seguiment de projectes d'ACOES als joves més veterans. La idea és que els joves amb major experiència i formació vagin introduint-se en la gestió de projectes i coordinació de la resta de joves perquè a poc a poc vagin implementant l'autogestió.
En aquest primer CCJ, anomenat Centre de Capacitació Juvenil San Juan Apóstol, els joves arriben a col·laborar en les següents tasques: (reforç de nens/es amb problemes d'aprenentatge, atenció dels espais psicopedagògics dels centres infantils, supervisió de menjadors, gestió de la biblioteca, gestió del programa de beques, atenció dels ancians de les colònies, gestió de projectes d'educació informal (escoles nocturnes i mestre a casa), formulació i seguiment de projectes, manteniment informàtic.
En Curs
3670
|
HONDURES
ENFORTIMENT DE CAPACITATS INSTRUMENTALS I APODERAMENT COM A LÍDERS COMUNITARIS DE LA JOVENTUT DE LES ZONES MARGINALS DE TEGUCIGALPA
- Titulars de drets: JOV - Joves
- País: HONDURES
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2021
- Entitat executora: ACOES CATALUNYA
- Import del projecte: 85.341,79 Euros
- Import soli·licitat: 34.987,09 Euros
- Aportació del Fons: 57.199,02 Euros
- Aportació ampliable: NO