ESF treballa des de fa 15 anys a l'Equador aliat amb actors socials i institucions locals, amb els quals ha identificat col·lectivament les problemàtiques següents: absència d'informació hídrica i sobre canvi climàtic, contaminació; absència de capacitats locals en matèria hídrica; dificultat per a l'articulació publicocomunitària; escassa renovació de lideratges; discriminació entre sexes; deslegitimació dels espais de participació; i baixa representativitat de dones i nacionalitats. A aquests factors, des del març del 2020 i fins a l'actualitat, s'hi han de sumar amb especial força els efectes econòmics, socials, culturals i ambientals que va provocar la pandèmia de la Covid-19 i la gran bretxa tecnològica en diversos col·lectius del sector rural per incidir en l'exigibilitat dels propis drets.
En aquest marc, es va dissenyar una intervenció que té com a principal objectiu reduir la vulnerabilitat hídrica de la població de l'Amazònia nord a través de l'enfortiment dels actors immersos en l'exercici del dret humà a l'aigua, en un context de canvi climàtic. Dins aquest objectiu, es defineix com a objectiu específic l'enfortiment de comunitats, juntes d'aigua i institucions locals de la província d'Orellana i Sucumbíos perquè facin una gestió comunitària i inclusiva de l'aigua en un context de canvi climàtic.
La proposta s'ha dissenyat amb una lògica d'intervenció hídrica, la qual cosa implica la coordinació i l'execució dels espais de concertació en matèria hídrica, i les institucions titulars d'obligacions com els GADs provincials, especialment el d'Orellana (GADPO) que serà contrapart, i les organitzacions de segon ordre titulars de responsabilitats que aglutinen i representen juntes d'aigua, com l'Asociación de Juntas de Agua La Belleza (AJAAPySLB) i el Consorcio de Juntas de Agua de Sucumbíos, Napo i Orellana (CJASNO).
Com a titulars de drets s'han de considerar les famílies i, per la situació de discriminació i el disseny d'aquesta proposta d'intervenció, les dones i la infància radicada als sectors rurals com a col·lectius específics, que han expressat una actitud favorable a través de les juntes d'aigua i de les organitzacions de dones.
La intervenció preveu aconseguir dos resultats:
1) Que s'han enfortit les juntes d'aigua i institucions locals per a la gestió integral i inclusiva de l'aigua al sector de les províncies d'Orellana i Sucumbíos.
2) La societat civil disposa d'eines per fer front als efectes del canvi climàtic a les fonts d'aigua a través d'aliances publicocomunitàries.
Les activitats se centraran a desenvolupar capacitats en matèria de DHAS i dinamitzar el procés d'adaptació a la nova normalitat generada per la Covid-19 en la gestió hídrica, on les TIC siguin eines al servei de la societat.
En aquest marc, es promouran activitats de reivindicació de drets, com estudis per aixecar informació de fonts d'aigua i els efectes del canvi climàtic. Estudis que seran socialitzats i difosos per sensibilitzar titulars de drets i incidir en els titulars d'obligacions, i utilitzats com a suport per promoure canvis normatius i mecanismes de transformació de les desigualtats de manera articulada amb altres titulars de drets i responsabilitats.
D'altra banda, es treballarà l'enfortiment dels col·lectius titulars de drets en la seva exigibilitat, mitjançant processos socioeducatius, alternant metodologies digitals i presencials, com ara campanyes de sensibilització i comunicació. Això permetrà identificar nous lideratges i enfortir-los per promoure'n la inclusió en els espais de participació, organitzacions socials i institucions. Alhora, enfortirà les organitzacions socials i l'espai d'articulació entre titulars de drets i obligacions.
La consolidació de les organitzacions de segon ordre com l'AJAAPySLB i el CJASNO serà clau per a la participació, la transparència i la rendició de comptes de titulars de responsabilitats i obligacions a la ciutadania. Això facilitarà en un futur el procés de veedories de polítiques hídriques i crear mecanismes per promoure la participació dels titulars de drets, tot facilitant la construcció d'opinions i reflexions pròpies dels diferents col·lectius (exemple: homes, dones, mixtes…), per tal d'atendre les necessitats específiques i disminuir la bretxa de desigualtats i discriminació.
En Curs
3892
|
EQUADOR
ENFORTIMENT DE LES CAPACITATS DELS ACTORS INVOLUCRATS EN LA GESTIÓ INTEGRADA DE L’AIGUA A L’AMAZÒNIA NORD DE L’EQUADOR
- Titulars de drets: CAM - Camperols i població rural
- País: EQUADOR
- Continent: AMÈRICA
- Any aprovació: 2023
- Entitat executora: ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL D'ENGINYERIA SENSE FRONTERES
- Import del projecte: 145.931,47 Euros
- Import soli·licitat: 46.081,72 Euros
- Aportació del Fons: 36.007,85 Euros
- Aportació ampliable: NO