Tancat
2988
|
MOÇAMBIC

ENFORTIMENT, PROMOCIÓ I DEFENSA DE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT (APS) A MOÇAMBIC

  • Titulars de drets: CTP -Col·lectius tècnics o professionals
  • País: MOÇAMBIC
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2016
  • Entitat executora: MEDICUS MUNDI MEDITERRÀNIA
  • Import del projecte: 144.156,51 Euros
  • Import soli·licitat: 28.660,69 Euros
  • Aportació del Fons: 20.875,69 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte, que és continuïtat del projecte 2819, s'emmarca en una intervenció més àmplia finançada per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Aquest conveni de quatre anys de durada a Moçambic contempla com a província d'intervenció la regió de Cabo Delgado, així com un impacte a escala nacional mitjançant accions d'incidència a les polítiques públiques.

La intervenció sorgeix com a continuació de la col·laboració entre el Ministeri de Salut i medicusmundi. Està totalment basada en les prioritats sanitàries del país, i es deriva de les polítiques i estratègies nacionals. Es va identificar conjuntament amb les autoritats sanitàries locals l'any 2014, i respecta i reforça els principis d'actuació de l'Atenció Primària en Salut (APS) i, en conseqüència, l'enfortiment del sistema sanitari local. L'actuació de medicusmundi es basa en els principis de la Declaració de París: apropiació, alineament, harmonització, prestació mútua de comptes i gestió orientada als resultats.

Amb aquest nou conveni es pretén contribuir a garantir el dret a la salut de la població de Moçambic, mitjançant l'enfortiment, la promoció i la defensa dels principis de l'APS, ja que l'APS és l'estratègia més eficaç i eficient per resoldre el 80% dels problemes de salut de la població segons l'OMS.

Després de 20 anys de treball a Moçambic, medicusmundi conclou que l'enfortiment del sistema de salut no és l'únic camí per a la defensa de l'APS, fet pel qual en aquest moment planteja un marc conceptual que, a més del suport tècnic al Sistema Nacional de Salut (SNS), se centra en la promoció i la defensa de l'APS en col·laboració amb centres superiors d'ensenyament, institucions de investigació i plataformes de la societat civil, amb l'objectiu de promoure la participació ciutadana com garantia de bona governança.

Des de la investigació i el diàleg polític, es pretén incidir en les polítiques públiques de salut, tot alimentant el debat sobre el model de salut que persegueix Moçambic, per tal que la comunitat pugui participar i reclamar activament el seu dret a la salut.