Tancat
3134
|
MOÇAMBIC

ENFORTIMENT, PROMOCIÓ I DEFENSA DE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT (APS) A MOÇAMBIC 2017

  • Titulars de drets: CTP -Col·lectius tècnics o professionals
  • País: MOÇAMBIC
  • Continent: ÀFRICA
  • Any aprovació: 2017
  • Entitat executora: MEDICUS MUNDI MEDITERRÀNIA
  • Import del projecte: 69.189,49 Euros
  • Import soli·licitat: 18.864,74 Euros
  • Aportació del Fons: 17.129,10 Euros
  • Aportació ampliable: NO

El projecte, que és continuïtat del projecte 2888, s'emmarca en una intervenció més àmplia finançada per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Aquest conveni de quatre anys de durada a Moçambic contempla com a província d'intervenció la regió de Cabo Delgado, així com un impacte a escala nacional mitjançant accions d'incidència a les polítiques públiques.

La intervenció sorgeix com a continuació de la col·laboració entre el Ministeri de Salut i medicusmundi. Està totalment basada en les prioritats sanitàries del país, i es deriva de les polítiques i estratègies nacionals. Es va identificar conjuntament amb les autoritats sanitàries locals l'any 2014, i respecta i reforça els principis d'actuació de l'Atenció Primària en Salut (APS) i, en conseqüència, l'enfortiment del sistema sanitari local. L'actuació de medicusmundi es basa en els principis de la Declaració de París: apropiació, alineament, harmonització, prestació mútua de comptes i gestió orientada als resultats.

Amb aquest nou conveni es pretén contribuir a garantir el dret a la salut de la població de Moçambic, mitjançant l'enfortiment, la promoció i la defensa dels principis de l'APS, ja que l'APS és l'estratègia més eficaç i eficient per resoldre el 80% dels problemes de salut de la població segons l'OMS.

Medicus Mundi vol capitalitzar la seva experiència de dues dècades de treball als districtes de Cabo Delgado, i posar en funcionament una estratègia provincial basada en la transferència de coneixements al voltant de tres màximes prioritats del MISAU:

1. Millora de la Gestió, Planificació i Finançament dels districtes mitjançant l'assessoria a la DPS.
2. Millora de la Qualitat dels Serveis de Salut i de la Prestació de Serveis de Salut.
3. Millora de la Salut de la Comunitat, focalitzant especialment en les riscs que les noves activitats econòmiques (extractives) impliquen.

D'altra banda, a escala nacional es treballarà en les següents línies:

- Promoció de l'APS mitjançant la seva docència i investigació. Aquesta línia de treball es desenvolupa amb la Universitat Eduardo Mondlane (UEM) i altres institucions acadèmiques i d'investigació nacional i internacional (IESE, etc.).
- Defensa de l'APS. Es treballa per crear l'Aliança APS, com a òrgan de promoció i defensa per incidir en la definició de les polítiques públiques APS.

Per últim, es treballa en el foment de la participació ciutadana i el diàleg polític entre el MISAU, la població i la societat civil per la defensa de l'APS, en col·laboració amb el MASC (Mecanisme de Suport a Societat Civil) i les OSC (Organitzacions de la Societat Civil). Aquest foment es materialitza en: (i) enfortiment de la societat civil (finançament i capacitació institucional) mitjançant convocatòries per desenvolupar projectes amb l'objectiu de Defensar el Dret a la Salut; (ii) Realitzar activitats que fomentin el diàleg polític, difusió de resultats de les investigacions i bones pràctiques per la coordinació entre actors del sector com conferències internacionals, campanyes de sensibilització en torn al Dret a la Salut, l'Atenció Primària en Salut (APS) i els Determinants Socials de la Salut (DDS), documental basat en els resultats de la investigació sobre indústries extractives i els riscs a la salut, cicle de cinema sobre el dret a la salut, etc.

El projecte que es presenta a l'actual convocatòria de l'Ajuntament de Sant Cugat es centrarà a la tercera component, és a dir la Defensa Activa del Dret a la Salut, mitjançant la defensa d'un sistema de salut basat en l'APS i els DDS. El suport que se sol·licita a l'Ajuntament de Sant Cugat se centrarà específicament en el disseny, la implementació i l'avaluació de campanyes de Sensibilització ciutadana, destinades a la població urbana de la ciutat de Maputo, sobre el Dret a la Salut, l'APS i els DDS. No obstant, cal destacar, que la totalitat del pressupost dels diferents finançadors que col·laboren a la intervenció global, contribueixen de forma significativa als objectius generals que es plantegen.