Per al municipalisme català el Marroc ha estat, des dels inicis de les seves actuacions en l'àmbit de la cooperació internacional als anys 80, un país prioritari. El fet que un 3,06% de la ciutadania catalana (238.000 persones el 2021 segons dades de l'Idescat) sigui originària del Marroc ha contribuït a reforçar aquests llaços, determinats, a més, pels intensos vincles històrics i la proximitat geogràfica, amb una Mediterrània que en alguns períodes ha actuat de pont i en d'altres de frontera. L'any 2020 els ens locals catalans varen destinar més de 542.000 euros a projectes al Marroc (1/5 part d'aquests recursos a través del Fons Català) distribuïts en més d'una vintena d'accions. No obstant això, sovint aquests vincles de cooperació han estat condicionats per factors que escapen a la voluntat dels actors de la cooperació descentralitzada, especialment els de tipus geoestratègic que afecten les relacions bilaterals entre els estats marroquí i espanyol.
Un dels mandats del Fons Català és oferir als ens locals espais de reflexió i anàlisi que permetin millorar la qualitat i els impactes de la cooperació municipalista amb els països socis. Per això, des de la Comissió de Migracions i Desenvolupament, considerant:
- Tots els elements de context i l'evolució social, econòmica i política que el Marroc ha tingut les darreres dues dècades: procés de modernització impulsat per un creixement econòmic notable; transformació de l'estructura productiva; migracions internes; clivella entre el món urbà i rural; avenços normatius en igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes; projecte de regionalització avançada; potencialitats de les cooperacions tècniques de municipi a municipi; vies de trànsit dels fluxos migratoris cap a Europa; reptes generats per les polítiques migratòries; finestra d'oportunitat a la cooperació triangular Catalunya-Marroc-Senegal; etc.
- L'històric de la cooperació que s'ha promogut des dels ens locals catalans amb el Marroc.
- Els condicionants polítics i geoestratègics que afecten els projectes que s'hi realitzen.
- El potencial poc aprofitat d'una participació més activa de la ciutadania d'origen marroquí en les dinàmiques de la cooperació descentralitzada entre Catalunya i el Marroc.
- La voluntat de crear un espai de concertació propositiu i definir un document guia per les intervencions de la cooperació municipalista amb el Marroc.
Creiem pertinent convocar una jornada de reflexió per escoltar veus expertes en els àmbits d'interès de la cooperació descentralitzada amb el Marroc i generar un debat entorn a les línies d'acció prioritàries i les estratègies per desplegar-les.
L'objectiu general del projecte és contribuir a l'alineament i la coordinació de les polítiques públiques de cooperació descentralitzada amb el Marroc des d'un enfocament de migracions i desenvolupament, mitjançant l'activació d'un espai de concertació actiu del municipalisme català en la cooperació amb el Marroc. El projecte finalitzarà amb la publicació d'un document guia per a les intervencions de la cooperació municipalista amb el Marroc.
En Curs
3682
|
CATALUNYA - MARROC
ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT SOBRE LA COOPERACIÓ DELS ENS LOCALS AMB EL MARROC
- Titulars de drets: AUT - Autoritats locals
- País: CATALUNYA - MARROC
- Continent: EUROPA
- Any aprovació: 2022
- Entitat executora: FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
- Import del projecte: 18.292,10 Euros
- Import soli·licitat: 18.292,10 Euros
- Aportació del Fons: 24.316,33 Euros
- Aportació ampliable: NO