En Curs
4179
|
CATALUNYA

FICAC-FESTIVAL ITINERANT DE CINEMES AFRICANS 2025

  • Titulars de drets: PGE - Població general
  • País: CATALUNYA
  • Continent: EUROPA
  • Any aprovació: 2025
  • Entitat executora: FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
  • Import del projecte: 54.712,42 Euros
  • Import soli·licitat: 54.712,42 Euros
  • Aportació del Fons: 10.093,42 Euros
  • Aportació ampliable:

El FICAC, un projecte pioner al nostre país, té els seus orígens en el FICAB, el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona, que va començar a forjar-se l'any 2017 amb persones de Wiriko, Africaye, CEHDA i el CEAi de Barcelona. Durant tots aquests anys, més de 10.000 persones van gaudir de les projeccions i les activitats organitzades, però després de la pandèmia, va venir la redefinició.

Amb la vocació descentralitzadora del Fons Català, i atenent la capil·laritat territorial de les diàspores africanes per tot el territori, l'associació Cinemàfriques i el Fons van decidir, l'any 2022, ampliar aquesta oferta cultural a tots els municipis com a eina de cohesió social i crear el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). A la primera edició, hi van participar 12 municipis que al llarg de les edicions han anat eixamplant-se fins a 16 municipis de les quatre demarcacions catalanes, la qual cosa ha permès aproximar cinemes africans a més de 1.700 persones.

Al cap de tres anys, en la VI edició, aquest projecte adopta un caràcter transfronterer per abraçar una naturalesa de cooperació cultural en curs amb l'oferta d'un festival tancat de cinema i vuit projeccions simultànies en el marc del Dia d'Àfrica 2025 entre el Senegal i Catalunya, que conviurà amb l'edició VI amb el format antic de festival.

El FICAC, per tant, pretén convertir-se en un espai d'entreteniment i divulgació que, a través del cinema, revifi aquesta vella màxima que subratlla que la cultura serveix per modelar les consciències; i, alhora retorni en recursos als productors i productores per continuar la producció cinematogràfica al continent.

Per fer-ho, el FICAC, més enllà de projectar la cinematografia seleccionada, vol connectar-se i articular-se tant amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana resident a Catalunya i el potencial artístic del continent africà. El FICAC no busca només sensibilitzar a través de la transmissió de filmografia africana, sinó que vol apropar les narratives contemporànies del continent a la ciutadania per vèncer els relats d'una Àfrica desolada i fer-ho cooperant amb el continent veí des d'on joves promeses del cinema treballen per posicionar els cinemes que es gesten a l'Àfrica.

En aquest context, proposa una programació que aboca una gamma cromàtica en positiu del continent veí i alhora el sufragi de les espectadores per retornar el valor de les propostes als realitzadors o realitzadores. És hora que els cinemes africans revelin tota la seva esplendor.