Gàmbia està treballant per reduir la taxa de pobresa posant en marxa una economia verda. Malgrat el creixement econòmic, Gàmbia encara s'enfronta a una alta taxa de pobresa, una taxa d'analfabetisme d'adults del 51%, un dèficit de competències laborals i una taxa d'atur massiva, que afecta de manera desproporcionada, joves i dones. Aquestes són el grup més alt del sector informal a causa de rols i responsabilitats tradicionals i de les condicions de desigualtat de gènere (que limiten el control de les dones sobre l'accés als recursos energètics en comparació amb els homes).
Fandema, és el projecte emblemàtic de Solidança-Mbolo situat a Tujereng que ha reunit més de 700 dones de 75 pobles diferents de Gàmbia, tot aportant una millora de l'ocupabilitat i les condicions de vida. Actualment s'ha ampliat en un projecte que promou la incorporació de la dona per desenvolupar activitats econòmiques mitjançant la construcció de capacitats tècniques i el desenvolupament de solucions assequibles d'energia solar per a les activitats productives. Aquest model proporciona una solució al problema de desenvolupament més comú: accés a l'energia amb baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH).
Si bé Mbolo Association ja ha format i certificat més de 80 dones en el sector de la instal·lació d'energia solar amb un 779kWp instal·lats i una reducció d'emissions de CO2 de més de 800tnCO2 anuals, ha creat un model d'energia distributiva aïllada, les Plataformes Solars Multifuncionals (SMFPS), que permet oferir servei a les comunitats rurals per a les seves activitats productives. En primer lloc, genera capacitat tècnica i de negocis de noies i nois joves seleccionats per la comunitat. En segon lloc, dissenya, instal·la i opera solucions solars enfocades a satisfer la demanda d'energia per a les activitats econòmiques de les dones que, alhora, redueixen la seva càrrega de treball domèstic i milloren els seus mitjans de vida. Actualment hi ha 11 SMFPs (tres a West COast Region, dos a North Bank Region i sis a Central River Region).
En conseqüència, aquest model promou la viabilitat de les activitats econòmiques de les dones que permeten cicles de negoci més eficients i permanents i la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això, alhora, obre l'oportunitat per a una indústria d'acoblament local verd fent 'generadors solars a mida'. I per tant, un clar alineament amb els ODS 4,5,7, 8,9, 10, 12 i 1.
Si bé aquest potencial d'efecte transformador ha estat ressaltat en les diverses avaluacions efectuades de les SMFPs i el valor de la formació en energia solar a les dones, s'ha identificat la necessitat de poder millorar les competències transversals de les dones en formació per generar un millor autoconeixement i autoestima per generar una millor predisposició per a l'ocupabilitat. Addicionalment, a les SMFPs, hi ha la necessitat de poder generar coneixement afegit en àrees tècniques com manteniment específic d'equips (rentadores, neveres, congeladors, etc.) per prolongar el temps de vida útil i reduir aturades de funcionament (a l'interior del país no existeixen gaires tècnics de reparació) com també el manteniment i troubleshooting de la instal·lació solar amb protocols més actualitzats. Complementàriament, s'ha identificat la necessitat d'unes formacions addicionals en emprenedoria, negoci i identificació d'activitats, serveis i productes per fer més viable i avançar per extreure el major potencial de les SMFPs i millorar l'impacte catalitzador i transformador de l'accés a l'energia. Ambdues linines formatives són complementàries entre si.
L'actual projecte reforça una línia programàtica per reduir la pobresa, especialment la pobresa femenina a Gàmbia, a través de la generació d'autoocupació verda amb una intervenció de millora de l'activitat d'ingressos. Concretament, enforteix les competències transversals i tècniques de dones en itineraris d'inserció en electricitat bàsica i solar com també de dones i homes que operen les SMFPs. Per altra banda, es treballa la millora de les competències transversals de les estudiants per reduir la bretxa amb les demandes competencials del mercat laboral i tenir una visió més emprenedora. I, a mes, la intervenció en capacitació en joves, dones i homes que ja treballen a les SMFPs per tal que reforcin el seu perfil emprenedor, des de millorar llurs competències transversals i de negoci per esdevenir més independents i catalitzadors del canvi a les seves comunitats.
Solidança té una llarga trajectòria en el desenvolupament i formació de les competències transversals i alhora de coneixement del projecte i de Gàmbia. Així, Solidança prepararà les formacions per capacitar les àrees socials, formatives i de negoci de Mbolo Association. Alhora, Mbolo farà després les formacions amb un mentoratge de Solidança per enfortir aquesta intervenció, des dels formadors i dins de les formacions per a la inserció sociolaboral com també per a la millora constant de professionals en actiu.
El projecte preveu un sistema de seguiment i monitoratge basat en un equip de seguiment conformat per un representant de les dues entitats, el qual també exercira l'avaluació final del projecte in-situ per tal que els socis no locals puguin corroborar les activitats i l'impacte social, econòmic i ambiental del projecte. Més encara, el projecte té una elevada connotació de compromís per part de tots els actors implicats, on el 79% dels recursos econòmics són aportats pels socis membres i alhora se centra en una transferència de coneixement de Solidança a Mbolo Association en què les formacions representen el 89% de despesa de la intervenció.
Aquest projecte, està alineat amb les normatives i línies estratègiques de desenvolupament i mitigació del canvi climàtic, joventut, dona i desenvolupament econòmic i permetrà enfortir joves emprenedors que revitalitzin l'economia local per dotar la població de major qualitat i diversitat de productes i serveis tot promovent una dinamització social, ambiental i econòmica tal com incideix National Development Plan de Gàmbia.
En Curs
3859
|
GÀMBIA
FOMENT DE L’ECONOMIA VERDA A TRAVÉS DE L’EDUCACIÓ, ENERGIA SOLAR I INCLUSIÓ SOCIAL
- Titulars de drets: DON - Dones
- País: GÀMBIA
- Continent: ÀFRICA
- Any aprovació: 2023
- Entitat executora: FUNDACIÓ SOLIDANÇA
- Import del projecte: 71.177,00 Euros
- Import soli·licitat: 14.962,00 Euros
- Aportació del Fons: 8.138,68 Euros
- Aportació ampliable: NO